Škotska premijerka obećava novi referendum o nezavisnosti ako pobedi na majskim izborima

Izvor: Beta, 24.Jan.2021, 21:06

Škotska premijerka obećava novi referendum o nezavisnosti ako pobedi na majskim izborima

Škotska premijerka Nikola Stardžon izjavila je danas da namerava da održi zakonit referendum o nezavisnosti od Velike Britanije ako pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima.Stardžon, liderka Škotske nacionalne partije (SNP), tim potezom bi došla u otvoreni sukob sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom koji se oštro protivi novom referendumu o nezavisnosti Škotske."Ako SNP pobedi na škotskim izborima za nekoliko meseci (u maju), uz zalaganje da ljudima bude dat taj izbor (da se izjasne o nezavisnosti), koji demokrata bi onda mogao da stane na put tome? Boris Džonson se samo jasno plaši presude i volje škotskog naroda", rekla je Stardžon za Bi-Bi-Si (BBC).SNP navodi da će, ako dobije većinu u parlamentu Škotske na majskim izborima, usvojiti zakon koji omogućava održavanje novog referenduma po okončanju pandemije korona virusa."Želim zakonit referendum, za to ću da tražim ovlašćenje od škotskog naroda u maju, i ako mi daju to ovlašćenje, to nameravam i da uradim", kazala je Stardžon.Gradjani Škotske su se na referendumu u septembru 2014. godine izjasnili protiv nezavisnosti. Za ostanak u Velikoj Britaniji tada je glasalo 55 odsto gradjana, a za odvajanje 45 odsto.Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske Vlade. Ako Džonson, koji insistira da će reći "ne", ostane pri svom stavu, o ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijerka Škotske obećava novi referendum o nezavisnosti ako pobedi na izborima

Izvor: N1 televizija, 24.Jan.2021

Škotska premijerka Nikola Stardžon izjavila je da namerava da održi zakonit referendum o nezavisnosti od Velike Britanije ako pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima u maju.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.