Sirija: Opozicija poziva na bojkot

Izvor: B92, 06.Maj.2012, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Opozicija poziva na bojkot

Bejrut -- Sutrašnje parlamentarne izbore u Siriji tamošnja opozicija nazvala je "ciničnim pokušajem predsednika Bašara Asada da zadrži vlast i pozvala na bojkot.

Izbori za parlament od 250 mesta dešavaju se tri meseca posle usvajanja novog ustava koji dozvoljava formiranje političkih stranaka koje će se takmičiti sa vladajućom Baas partijom.

Jedanaest partija učestvovaće na sutrašnjim izborima, zajedno sa 10 partija Nacionalnog naprednog fronta, alijanse >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojom dominira Baas partija.

Prema sirijskoj izbornoj komisiji, oko 15 od 23 miliona Sirijaca ima pravo glasa.

Asadovi protivnici u izgnanstvu kažu da su reforme bez njihovog učešća farsa, kao i da izbori ne mogu biti održani bez "pretnje oružjem".

Prošlomesečno primirje, pod posredovanjem UN, nije uspelo da stane na put brutalnom obračunu Asadovih snaga sa demonstrantima koji već 14 meseci traže njegovu smenu.

"Mi smo protiv ovih izbora jer nemaju nijednu karakteristiku slobodnih izbora", rekao je iz Brisela Hajtam Mana, šef Nacionalnog koordinacionog tela za demokratske promene u Siriji, jedne od glavnih opozicionih grupa.

Borac za ljudska prava i bivši viši član Sirijskog nacionalnog saveta, Hajtam Maleh ocenio je izbore kao "šalu".

"To je vrsta režimske propagande. Prava opozicija neće glasati", istakao je Maleh iz Londona.

Od početka ustanka u Siriji, prema procenama UN ubijeno je više od 9.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.