Severna Mitrovica, šta dalje?

Izvor: RTS, 12.Jan.2014, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Mitrovica, šta dalje?

Aleksandar Vulin očekuje da će CIK, nakon što izabrani gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić nije preuzeo mandat, dati tumačenje da se izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice ponavljaju. U CIK-u, međutim, kažu da dalja procedura nije u njihovoj nadležnosti. Severnoj Mitrovici ne preti kriza, ocenjuje Oliver Ivanović.

Nakon što izabrani gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić nije preuzeo mandat postavlja se pitanje koji su dalji koraci. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin očekuje da će kosovska Centrala izborna komisija tražiti ponavljanje izbora za prvog čoveka Severne Mitrovice.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, ocenio da je rešenje možda moglo da bude bolje, ali da odgovara statusnoj neutralnosti i pregovaračkom okviru u kojem je vođen i postignut Briselski sporazum.

"U svakom slučaju je rešenje koje otvara put da se ide napred. Dakle, treba imati u vidu da je Briselski sporazum postignut uvažavanjem posebnosti situacije na severu Kosova", objasnio je Drecun.

"Pretpostavljam da će CIK dati tumačenje da se izbori za gradonačelnika ponavljaju. To nije nešto što nam je trebalo u ovom trenutku, da trošimo energiju na nove izbore, ali sve je bolje od toga da Srbe predstavlja onaj koga nisu birali. Bolje tako, nego da se nameću rešenja", rekao je Vulin za Tanjug.

Kako gradonačelnik u severnoj Kosovskoj Mitrovici praktično nije izabran, jer Pantić nije položio zakletvu, Vulin kaže da će se time sigurno usporiti formiranje Zajednice srpskih opština, ali da ipak očekuje da će taj zastoj biti kratak i privremen.

"Srbi su izašli na izbori i izabrali svoje predstavnike, tri su gradonačelnika položila zakletvu, ako treba da se ponove izbori ponoviće se - važno je da Srbi ostanu jedinstveni kao što jesu", naveo je Vulin.

Član kosovske Centralne izborne komisije Nenad Rikalo, međutim, kaže za Tanjug da dalja procedura nije u nadležnosti CIK-a nego Ministarstva lokalne samouprave.

Pantićeva ostavka lični čin

Komentariš postupak Krstimira Pantića, koji je podneo ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za KiM, a potom se nije pojavio na polaganju zakletve, ministar Aleksandar Vulin je rekao da to više nije važno, da je svaka ostavka lični čin, ali i politički i da je to "već danas iza nas".

Pantić za Fonet objašnjava da su na papiru sa zakletvom, koju je trebalo da poptiše, grb Kosova i natpis Kosovo Republika prelepljeni belim papirom.

Kako Fonet saznaje, uslov srpskih odbornika za prisustvo konstitutivnoj sednici bio je da na dokumentu sa tekstom zakletve nema obeležja Kosova, a albanskih - da u sali nema srpskih obeležja.

Predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenjuje da Severnoj Mitrovici ne preti kriza, jer je, kako je objasnio, SO Severna Mitrovica konstituisana čim je 17 od ukupno 19 odbornika potpisalo izjave. Ivanović se nada da će i preostala dva odbornika to uraditi narednih dana.

U izjavi za Tanjug Ivanović je rekao da je važno da se što pre nađe rešenje za gradonačelnika Mitrovice, jer situacija kakva je trenutno nije predviđena zakonom.

Predsednik GI SDP je dodao da vlast u Mitrovici u velikoj meri zavisi od dogovora sa predstavnicima "Srpske", i naglašava da je spreman da se i "sa ovakvim Pantićem" dogovara i razgovara u interesu građana, i da napravi s njima koaliciju.

Proces konstituisanja opštinskih struktura i svečana sednica održana u subotu kasno uveče, prema Ivanovićem rečima, protekli su apsolutno statusno neutralno i, kako kaže, nije bilo ničega iritirajućeg za srpsku stranu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.