Severna Makedonija: SDSM 46 mandata, VMRO DMPNE 44

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jul.2020, 08:06

Severna Makedonija: SDSM 46 mandata, VMRO DMPNE 44

Koalicija oko vladajuće SDSM "Možemo" osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji i 46 mandata, prvi su nezvanični rezultati Državne izborne komisije (DIK).

Kako je objavljeno na sajtu DIK, "Možemo" je dobila 36,12 odsto glasova i imala bi u parlamentu 46 poslanika, dok je koalicija najveće opozicionepartije VMRO DPMNE "Obnova Makedonije" dobila 34,85 odsto glasova i 44 poslanika u parlamentu sa ukupno 120 mesta.

Albanske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << partija Demokratska unija za integraciju (DUI) ima 11,3 odsto osvojenih glasova i 15 mandata, koalicija Alijansa za Albance i Alternativa sa 8,57 odsto glasova i 12 mandata, a Demokratska partija Albanca (DPA) 1,52 odsto glasova i jednog poslanika, prenela je agencija MIA.

Prema simulaciji DIK, prvi put bi u parlament Severne Makedonije ušla partija "Levica" sa dva poslanika, koja je prema nezvaničnim podacima dobijenim elektronskim unosom osvojila 4,16 odsto glasova.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji koji su održanu juče, glasalo je oko 923.000 građana ili oko 51 odsto.

Prvi rezultati izbora su samo povremeno dostupni na sajtu DIK, koji je oboren sinoć nakon završetka izbora zbog, kako je objašnjeno, "spoljnih hakerskih napada".

Zaev proglasio pobedu 

Lider vladajuće SDSM Zoran Zaev izjavio je noćas da je njihova koalicija "Možemo", "pobednička" na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji jer su građani izabrali "bolje danas i bolje sutra".

"Uspeli smo narode moj! Sa ubedljivom i stabilnom prednosti. U ovom treneutku od nad tri mandata pred VMRO DPMNE, sa mogućnosti za još jedan ili dva više", rekao je on na konferenciji za novinare oko pola dva noćas u prisustvu nosilaca izbornih lista koalicije "Možemo".

Zaev, koji je najavljen kao mandatar za novog premijera Severne Makedonije, rekao je da kolacija "Možemo" pobeđuje jer su građani "izašli i glasali za sigurnu budućnost, za zajedništvo i solidarnost, za ekonomski patriotizam, za red i pravdu".

"Građani su izaši i izabrali bolje danas i bolje sutra. Put napred je potvrđen. Opasnosti smo kazali jasno - ne! Imali smo izbore kakvi dolikuju zemlji članici NATO, koja grabi ka EU. Mirne, dostojanstvene, slobodne i demokratske", rekao je lider SDSM.

Nekoliko minuta pre obraćanja Zaeva, generalni sekretar opozicione VMRO DPMNE Igor Janušev je izjavio da je "izborna trka jako tesna" i da ta partija "ulazi u trku za formiranje nove vlade".

On je na konferenciji za novinare ispred sedišta stranke istakao da je koalicija oko VMRO DPMNE pobedila u najvećem broji gradova i naseljenih mesta, ali da Dontov model izbornu trku pravi dosta neizvesnom.

"VMRO DPMNE ulazi u trku za formiranje nove vlade zato što je postojeće istrošena i vreme je za promene", rekao je Janušev.

Prethodno je oko ponoći šef Izbornog štaba SDSM Ljupčo Nikolovski prvi proglasio pobedu koalicije "Možemo" na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji, održanim u sredu.

U albanskom bloku pobedu je progasila partija Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vladajući SDSM proglasio pobedu na parlamentarnim izborima

Izvor: Danas, 16.Jul.2020

Šef Izbornog štaba vladajućeg SDSM Ljupčo Nikolovski proglasio je pobedu koaliciije oko te partije "Možemo" na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.