Sete nas se samo kada su izbori

Izvor: B92, 06.Sep.2012, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sete nas se samo kada su izbori"

Beograd -- Pet medalja osvojili su srpski sportisti na Paraolimpijskim igrama u Londonu. Na igre su ispraćeni bez velike pompe. Sluha za njihove potrebe retko ko da ima.

Oni u ponedeljak u Srbiju donose nove medalje iako su uslovi u kojima su vežbali i trenirali daleko od onih kakve bi trebalo da imaju sportisti koji predstavljaju državu. Među retkim ljudima koji su uvek imali sluha za potrebe paraolimpijaca jesu zaposleni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u domu za odrasla lica, u kojem su neki od njih doskora i živeli.

Od ledine u okviru Doma za odrasla lica zahvaljući entuzijazmu samih sportista ali i njihovih komšija napravljen prostor na kome su trenirali Željko Dimitrijević i Draženko Mitrović, zlatni i srebrni na Paraolimpijskim igrama.

Svakog dana na njemu se vežbalo po nekoliko sati da bi se stiglo do uspeha.

"Njihovi uslovi su blago rečeno katastrofalni, zapravo nikakvi. Tu nema ni finansijskih ni tehničkih uslova za njihov treniranje a opet postižu vrhunske rezultate. Zato su nam i njihovi uspesi toliko dragi i to jr čista stvar samo entuzijazma", kaže Ivana Stevanović, direktorka Doma za odrasla lica.

Dvoranu nemaju pa se zimi snalaze treniraju u improvizovanoj teretani, koja je i deo bilibliteke. Država im pomaže dajući im novac za opremu. Osvajači medalja dobijaju nacionalno priznanje, koje iznosi od jedne do tri prosečne plate. Nenad Krišanović doneo je tri olimpijske medalje našoj zemlji, sa igara u Barseloni i Allanti.

"Ja se nadam da će neko drugi da čuje vidi i da nas se ne sete samo 3. decembra kada je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, kada su izbori kada treba da se slikaju da se sete da mi postojimo uvek 365 dana u godini", kaže on.

Četiri godine treniranja stanu u samo nekoliko minuta. Ipak, himna i medalja na grudima za njih je dovoljan podstrek da nastave na putu do novih uspeha.

" Mi sportisti paraolimpijci imamo dve borbe, dve trke. Jedna je trka ako je neko bio zdrav i nastradao, on je morao da preživi sve to da bi izašao iz kreveta, u bazen, na klupu gde se borio, a ima drugu trku sa štopericom, metrom, mnogo je veći trud i napor", kaže Krišanović.

Novac za odlazak naših paraolimpijaca obezbeđen je u poslednjem trenutku. Pitanje je da li će posle uspeha u Londonu, njihova priznanja i medalje biti signal za Vladu i ministarstvo sporta da im do sledećih olimpijskih igara u Riju obezbedi koliko toliko bolje uslove za još više medalja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

'Sete nas se samo kada su izbori'

Izvor: medio.rs, 06.Sep.2012

Beograd -- Pet medalja osvojili su srpski sportisti na Paraolimpijskim igrama u Londonu. Na igre su ispraćeni bez velike pompe. Sluha za njihove potrebe retko ko da ima.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.