Šest lista za izbore na Voždovcu

Izvor: Politika, 02.Nov.2013, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest lista za izbore na Voždovcu

Do 30. novembra svoje kandidature za lokalni parlament predaće DS, URS i Beogradska inicijativa, Nova stranka...

Opštinska izborna komisija Voždovca proglasila je izborne liste Socijaldemokratske partije Srbije i Liberalno-demokratske partije. Za učešće na izborima 15. decembra u ovoj opštini do sada je liste predalo šest stranaka i grupa građana. Svi ostali mogu to da učine do 30. novembra, podsetio je Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Lukić, predsednik opštinske izborne komisije.

U medijima se spekulisalo da će se na izborima na Voždovcu DS pojaviti u koaliciji sa LDP-om, ali to se neće dogoditi, jer su liberali samostalno predali listu. Potvrda je stigla i od demokrata, čiji je član predsedništva Vladimir Todorić juče izjavio da će DS samostalno izaći pred voždovačke birače. Zajednička lista, rekao je on a prenele su agencije, bila je utanačena pre mesec dana, ali se „situacija promenila zbog stava LDP-a oko ujedinjenja dve stranke u neku novu”. To je demantovao Mladen Bašić, član predsedništva liberala, koji je uzvratio za Fonet da o zajedničkom nastupu na izborima 15. decembra u ovoj opštini nije bilo razgovora već samo „saradnje koja bi se završila stvaranjem efikasne koalicije”.

Izbornoj trci priključiće se i lista URS-a i Beogradske inicijative, čiji je nastup skupa najavljen i na izborima za odbornike Skupštine grada početkom sledeće godine. Potpredsednica URS-a Suzana Grubješić tvrdi da Beogradska inicijativa nije nevladina organizacija lidera URS-a Mlađana Dinkića, objasnivši da je reč o potpuno nezavisnoj organizaciji koju pretežno čine ljudi koji nisu bili članovi nijedne stranke.

Premijerno od osnivanja, na lokalnim izborima će učestvovati Nova stranka na čijem je čelu Zoran Živković.

– Izmerićemo se prvi put na voždovačkim izborima, a verujemo da ćemo ostvariti uspeh koji će samo biti najava uspeha na beogradskim i parlamentarnim izborima koje očekujemo već početkom naredne godine – rekao je Vladimir Pavićević, potpredsednik Nove stranke.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, kaže da na osnovu istraživanja javnog mnjenja, nove stranke generalno nemaju velike šanse da prođu izborni cenzus, ali ne isključuje mogućnost da na lokalu, uz kvalitetne kadrove, mogu da naprave iznenađenje i uđu u Skupštinu Voždovca. On ipak očekuje da bi Beogradska inicijativa mogla da ostvari dobar rezultat, jer ima veoma dobro razvijenu stranačku infrastrukturu i novac, što je jako važno za lokalne izbore.

-----------------------------------------------------

„Dveri” i SNP 1389

Pretpostavlja se da će se na Voždovcu oprobati i „Dveri” koji će, za razliku od predizborne koalicije sa DSS-om na zemunskim izborima, po svoj prilici izaći samostalno. Aktivisti ovog pokreta, kao i SNP 1389, mesecima pre nego što su izbori uopšte raspisani, počeli su sa leplenjem propagandnih plakata u ovom delu grada, koje su čak prelepljivali jedni drugima.

-----------------------------------------------------

Predizborna teretana

Pre nekoliko dana, kao deo predizborne kampanje, u parku u Ustaničkoj Srpski narodni pokret „1389” postavio je spravama za vežbanje. Podeljena mišljenja izazvala je tabla na ulazu u ovu teretanu na otvorenom, na kojoj, osim amblema pokreta, piše „Telo sledi duh. Sport, zdravlje, nacionalizam”. Debate, mahom na društvenim mrežama, ticale su se toga da li se na ovaj način propagiraju nacionalističke ideje. Pojedini mediji preneli su da je JKP „Zelenilo Beograd” podnelo gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove prijavu protiv „1389” zbog uzurpacije zelene površine. Iz ovog pokreta su na svojoj zvaničnoj „fejsbuk” stranici demantovali da je prijava podneta. Tabla je u međuvremenu prežvrljana, uz dopisanu poruku: „Niste dobrodošli”.

D. Spalović - D. Bukvić

objavljeno: 02.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.