Server: Prošlo vreme mešanja stranaca u izbore u Srbiji

Izvor: Blic, 08.Apr.2012, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Server: Prošlo vreme mešanja stranaca u izbore u Srbiji

- Posle izbora, prvi put posle pada Slobodana Miloševića, o onome šta je bitno u Srbiji verovatno će se odlučivati u samoj zemlji, a ne van nje, ocenio je američki analitičar Danijel Server.

"Rekao bih da će ovo verovatno biti prvi izbori u Srbiji od pada Miloševića, na kojima će se o 98 odsto onoga što će se dogadjati nakon izbora odlučivati u Srbiji, a ne izvan Srbije", izjavio je Server u intervjuu Radiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Slobodna Evropa.

"Verujem da je iza nas vreme kad su se stranci mešali u izbore i sastavljanje vlada", rekao je profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkings, dodajući da u tom smislu očekuje mnogo manju aktivnost SAD i EU nego posle prošlih izbora.

Server je ocenio da kandidat za predsednika Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić ima na svojoj strani mnogo simpatija i u EU i u SAD, dok je Zapad donekle zabrinut zbog kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, jer je on, kako je primetio, manje poznat i ima "nacionalističku prošlost".

"Nešto bih dodao: ukoliko Nikolić i Tadić, DS i SNS, odluče da udju u koaliciju, niko u Vašingtonu zbog toga ne bi bio posebno nezavodovoljan, naprotiv...

Naročito ako bi ta koalicija energičnije rešavala probleme sa Kosovom nego neki drugi savez koji bi formirao vladu", rekao je Server.

Američki stručnjak za Balkan kazao je da bi on, na Tadićevom mestu, nastojao da podeli s Nikolićem odgovornost za rešavanje kosovskog problema jer, kako je napomenuo, svi budući sporazumi o tom pitanju bili bi verodostojniji ako bi iza njih stajala i najjača opoziciona partija.

Server inače već godinama u medijima istupa kao promoter nezavisnosti Kosova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.