Sardine protiv Salvinija

Izvor: RTS, 24.Nov.2019, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sardine protiv Salvinija

Italija je tokom godina imala mnogo živopisnih političkih simbola, među kojima i hrast, maslinu i belu radu, a sada je jedna skromna sardina postala simbol pokreta koji bi mogao da ugrozi lidera krajnje desnice Matea Salvinija.
Pokret u povoju, "6.000 sardina", postavio je sebi cilj da osujeti naizgled neizbežni uspon na vlast Salvinijeve Lige, prvo u bogatom severnom regionu Emilija-Romanja, gde su za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << januar zakazani lokalni izbori, a zatim i dalje.

"Želimo da pokažemo da zmaja populizma možemo da pobedimo svojim idejama i umom", kaže Matija Santori, jedan od četvoro mladih Italijana koji su osnovali Pokret 6.000 sardina.
Pokret je osnovan ovog meseca na skupu u Bolonji, glavnom gradu regije Emilija-Romanja.
Santori i njegovi prijatelji nadali su se da će privući 6.000 ljudi, ali se pojavio više nego dvostruko veći broj učesnika skupa, koji su se kao sardine "spakovali" na glavnom trgu.
Nekoliko dana kasnije, oko 7.000 ljudi je, prkoseći jakoj kiši, održalo sličan protest u Modeni, dok je juče oko 8.000 ljudi, među kojim su mnogi nosili plakate s naslikanim sardinama, okupirali elegantni centar Ređo Emilije kako bi se suprotstavili Salviniju.
Pokret 6.000 sardina nije politička stranka i nema nameru da to postane, ali njeni članovi tvrde da žele da razmrdaju Italijane, da se suprotstave oštrim antrimigrantskim porukama Lige koja dominira na društvenim mrrežama i da pokušaju da uvedu priostojnost u javne rasprave.
"Mnogo je mržnje na društvenim mrežama. Liga želi da izazove konflikte, a mi moramo da se odupremo i kažemo ne", rekla je prosvetna radnica Gaja Landini.
Smeštena u plodnoj dolini reke Po, Emilija-Romanja je neprekidno bila pod vlašću levičarskih stranaka, počevši od Komunističke partije posle Drugog svetskog rata.
Salvini, čiji je desničarski blok pobedio na svih pet lokalnih izbora ove godine, obećao je da će 26. januara "osloboditi istorijsku levičarsku tvrđavu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"SARDINE" PROTIV SALVINIJA Novi politički pokret u Italiji ima samo jedan cilj - ZAUSTAVITI BIVŠEG VICEPREMIJERA

Izvor: Blic, 24.Nov.2019

Italija je tokom godina imala mnogo živopisnih političkih simbola, među kojima i hrast, maslinu i belu radu, a sada je jedna skromna sardina postala simbol pokreta koji bi mogao da ugrozi lidera krajnje desnice Matea Salvinija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.