Izvor: Blic, 29.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Izbora će biti i na Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić tvrdi da će 11. maja biti održani i izbori za lokalne organe vlasti na Kosovu, na kojima će učestvovati tamošnji i Srbi koji su raseljeni u centralnom delu Srbije i u Crnoj Gori. Porptarol UNMIK-a Đorđi Kakuk kaže da UNMIK još nije doneo odluku o održavanju izbora i naglasio da ta odluka zavisi od stava UNjedinjenih nacija.



Samardžić je gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Televiziji "Studio B" rekao da se i parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji organizuju i na Kosovu i Metohiji po odluci predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića i na osnovu stava da je Kosovo sastavni deo Srbije.

Samardžić smatra da je sada teško govoriti ko je legitimni predstavnik Srba sa Kosova, rekavši da će uskoro biti održani izbori, pa će brzo biti i dobijen odgovor na to pitanje.

"Oni (Srbi) će sami izabrati svoje predstavnike 11. maja", kazao je Samardžić, podsetivši da su izbori na Kosovu, na kojima su Srbi u većini učestvovali, održani još 2001. godine.

"Prva izborna prilika će pokazati ko za koga na Kosovu glasa i taj će na lokalu u okviru opština uzeti vlast i biti pravi sagovornik Beograda", naveo je Samardžić.

Za održavanje lokalnih izbora na Kosovu Samardžić kaže da Vlada Srbije treba da donese zaključak gde će precizirati izbornu tehniku, jer je veliki deo izbornog tela Srba sa Kosova u centralnoj Srbiji i u Crnoj Gori.

Samardžić je objasnio da će raseljena lica na izborima glasati za lokalne organe vlasti u opštinama iz kojih potiču i da je to komplikovan proces koji treba urediti prema predlogu Vlade Srbije.

Ministar za Kosovo i Metohiju smatra da je tehnički mnogo teže organizovati izbore za raseljena lica nego za Srbe koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji.

Samardžić je kazao da na Kosovu postoje organizacije Srba poput Zajednice srpskih opština i naselja, zatim dva Srpska nacionalna veća, odbori značajnih stranaka u Srbiji, koordinatori opština, kao i da predstavnici države imaju kontakt sa ljudima iz tih tela.

Kakuk: Stav o izborima čeka se iz Nujorka

Porptarol UNMIK-a Đorđi Kakuk izjavio je da UNMIK još nije doneo odluku o održavanju izbora, kako lokalnih tako i opštih, koji bi trebalo da se održe 11. maja na teritoriji Kosova.

Odluka o održavanju izbora će biti doneta kasnije, nakon što se u sedištu UN u Njujorku održe konsultaciije i zauzme stav po tom pitanju, kazao je Kakuk agenciji Beta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbi će glasati na Kosovu"

Izvor: B92, 29.Mar.2008

Beograd, Novi Sad -- Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da će 11. maja biti održani i izbori za lokalne organe vlasti na Kosovu...Samardžić je gostujući na Televiziji "Studio B" rekao da se i parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji organizuju i na Kosovu po odluci predsednika...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.