SVM predao listu za pokrajinske izbore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2012, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVM predao listu za pokrajinske izbore

NOVI SAD -

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) predao je danas Pokrajinskoj izbornoj komisiji, kao manjinska stranka, listu kandidata za poslanike u Skupštini Vojvodine pod nazivom"Savez vojvođanskih Mađara - Pastor Ištvan".

To je deveta do sada predata izborna lista za pokrajinske izbore po proporcionalnom sistemu, a podržana je potpisima 7.318 građana, iako je za liste manjina neophodno najmanje 3.000 potpisa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upola manje nego za ostale stranke ili koalicije.

Nosilac i prvi na izbornoj listi SVM je diplomirani ekonomista iz Subotice i doskorašnji direktor tamošnjeg parking servisa Akoš Ujhelji, a među ukupno 60 kandidata, najrazličitijih zanimanja, trećina su žene.

Predsednik SVM Ištvan Pastor izjavio je novinarima da očekuje bolje izborne rezultate nego 2008. godine, kada je ta stranka na proporcionalnoj listi osvojila pet poslaničkih mandata.

Napominjući da je realno očekivati sedam ili osam mandata, on je dodao da bi, sa onim mandatima koje će SVM osvojiti preko većinske izborne liste, ta stranka mogla da ima 13 ili 14 poslanika umesto sadašnjih devet.

Na taj način bi SVM, smatra on, bio drugi po veličini unutar budućeg većinskog bloka u pokrajinskom parlamentu. "Mislim da iz te pozicije možemo očekivati da ponovo imamo predsednika vojvođanske skupštine“, rekao je Pastor.

Predsednik SVM je napomenuo da on nije na proporcionalnoj listi jer je jedan od kandidata te stranke na većinskim izborima za pokrajinski parlament u izbornoj jedinici u Subotici.

Od ukupno 120 poslanika u Skupštini Vojvodine polovina se bira po proporcionalnom izbornom sistemu glasanjem za liste stranaka ili koalicija, a druga po većinskom, tako što se birači izjašnjavaju o pojedinačnim kandidatima u 60 izbornih jedinica, raspoređenih u svim opštinama i gradovima pokrajine.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.