SLO: Pahor i Tirk u drugom krugu

Izvor: B92, 11.Nov.2012, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLO: Pahor i Tirk u drugom krugu

Ljubljana -- Borut Pahor sa 41,9 odsto i Danilo Tirk sa 37,2 osvojenih glasova na predsedničkim izborima u Sloveniji, takmičiće se za novog šefa države u drugom krugu.

Za njima, na trećem mestu sledi kandidat slovenačkog desnog bloka, Milan Zver.

Rezultati uporednih izbora, prema dosadašnjim iskustvima, pokazuju da se ovi rezultati minimalno razlikuju od konačnih, zvaničnih rezultata.

Ipak, rezultati uporednih izbora već pokazuju da rezultati anketa javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mnenja, sprovođenih tokom predizborne kampanje, nisu dobro najavljivali rasplet na predsedničkim izborima. Naime, sve ankete su prednost davale Danilu Tirku, dok su neki od slovenačkih političkih analitičara dobro tvrdili da će, uprkos tim anketama, pobednik zapravo biti Borut Pahor.

Kasno večeras će biti objavljeni i prvi nezvanični rezultati, ali je već sada potpuno jasno da će biti raspisan drugi krug predsedničkih izbora, jer kandidat koji je dobio najveći broj glasova nema potrebnih 50 odsto glasova da bi pobedio.

Borut Pahor glasa (Foto: Beta)

Drugi krug predsedničkih izbora će biti održan 2. decembra, za tri nedelje, a već sada se čuju predviđanja da će u njemu Borut Pahor još ubedljivije pobediti Danila Tirka.

Inače, aktuelni predsednik Danilo Tirk izjavio je Tanjugu da će Slovenija negovati dobre političke i privredne odnose sa Srbijom i da se angažovala da Srbiji ne bude vraćen vizni režim.

Predstavnici Izborne komisije na konferenciji za novinare izjavili su da od 1992. godine, kada su održani prvi predsednički izbori u Sloveniji, izlaznost konstantno pada.

Slaba izlaznost

Nisu zabeleženi problemi na biralištima i sve je proteklo u mirnoj atmosferi.

Za predsedničke izbore u Sloveniji akreditovano je oko 300 domaćih i stranih novinara.

Prema prvim podacima Nacionalne izborne komisijae, Pahor je osvojio šest od osam izbornih jedinica, dok je Tirk dobio samo dve u Ljubljani. Izlaznost građana na izborima bila je 47 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenci biraju predsednika

Izvor: OkRadio.rs, 11.Nov.2012

Danas se u Sloveniji održavaju izbori za predsednika države, peti u njenoj istoriji. U trci Danilo Tirk, Borut Pahor i Milan Zver. Slovenački glasači će moći da glasaju za tri kandidata: donedavnog premijera Boruta Pahora, dosadašnjeg predsednika Danila Tirka i evropskog poslanika, Milana Zvera. Prva...

Nastavak na OkRadio.rs...

Slovenci biraju predsednika

Izvor: RTV Pink, 11.Nov.2012

. . . Danas se u Sloveniji održavaju izbori za predsednika države, peti u njenoj istoriji. U trci Danilo Tirk, Borut Pahor i Milan Zver.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.