Slovenci biraju predsednika

Svetske vesti - Nedelja 11.11.2012 - 11:14

Danas se u Sloveniji održavaju izbori za predsednika države, peti u njenoj istoriji. U trci Danilo Tirk, Borut Pahor i Milan Zver.

danilo tirk danilo tirk

Slovenački glasači će moći da glasaju za tri kandidata: donedavnog premijera Boruta Pahora, dosadašnjeg predsednika Danila Tirka i evropskog poslanika, Milana Zvera.

Prva dva kandidata su za svoju kandidaturu sakupila zakonom predviđenih 5000 glasova građana, dok je Milan Zver kandidovao sa glasovima narodnih poslanika iz dve vladajuće, koalicijske stranke.

Prema dosadašnjim istraživanjima javnog mnenja, najmanje šansi ima upravo Milan Zver, kandidat vladajuće stranke Janeza Janše, koji je slovenačkoj javnosti ostao poznat kao ministar prosvete u jednoj od prošlih vlada. Analitičari ocenjuju da je najmanje prepoznatljiv biračima i da će delom poneti i teret kritika koje lete na vladu Janeza Janše u vezi sa njenim pokušajima da se izbori sa jakom krizom koja vlada u Sloveniji.
borut pahor
Preostala dva kandidata, Borut Pahor i Danilo Tirk će zato morati da se bore i za glasove birača sklonih vladajućoj politici desnog centra, iako su oba zapravo levičarski kandidati. U toj bici se veće šanse pripisuju Borutu Pahoru, iako je Danilo Tirk formalno nestranačka ličnost, a Pahor je do izgubljenih parlamentarnih izbora bio predsednik najveće levičarske stranke u Sloveniji.

Analitičari ocenjuju da bi Pahor mogao da bude mnogo prihvatljiviji glasačima suprotnog političkog bloka upravo zbog razumevanja koje iskazuje za trud Janšine vlada da izađe na kraj sa pomenutom krizom u Sloveniji.

Zbog toga je poslednjih predizbornih dana bilo sve prisutnije mišljenje da drugog kruga izbora neće biti i da će Borut Pahor odneti pobedu već danas.

milan zverPrema preovlađujućem mišljenju neposredno pre izbore, Pahor će odneti pobedu zahvaljujući glasovima koje će dobiti ne samo od onih koji podržavaju njegovu, levičarsku opciju, već i od onih za koje bi trebalo logično očekivati da glasaju za Janšinog kandidata, Milana Zvera.

Nezvanični rezultati glasanja se mogu očekivati već krajem današnjeg dana, a bitnog uticaja na politički kurs Slovenije ovaj izbor neće imati, jer su ingerencije predsednika države u Sloveniji prilično ograničene.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: