Ruzičasti talas će zapljusnuti SAD na ovim izborima: Rekordan broj ženskih kandidata

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Nov.2018, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ruzičasti talas" će zapljusnuti SAD na ovim izborima: Rekordan broj ženskih kandidata

Na današnjim izborima za američki Predstavnički dom, Senat i funkcije guvernera u saveznim državama, kandidovao se rekordan broj Amerikanki. 

Ovoliki broj kandidatura žena mediji su već nazvali "ružičastim talasom".

Bavarski parlament potvrdio: Markus Zeder ponovo izabran za premijera (VIDEO)

Kako navodi TV stanica WAVE3, filijala "En-Bi-Sija" u Kentakiju, od 529 žena koje su ušle u trku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za mesta u Predstavničkom domu i Senatu, njih 260 je dobilo podršku Demokratske ili Republikanske partije za kandidaturu, od čega 237 za ulazak u Predstavnički dom i 23 za ulazak u Senat.

A massive gender gap and historic numbers of women candidates mean women may be the deciders in today's elections: https://t.co/GbSqj7AebW #ElectionDay #2018Election #Elections2018 pic.twitter.com/xDG8uxPywu

— Ms. Magazine (@MsMagazine) November 6, 2018

Većina Amerikanki koje se kandiduju za Predstavnički dom su demokrate, njih 185, dok su 52 članice Republikanske stranke.

U Predstavničkom domu trenutno ima 84 žene, a u Senatu 23.

Amerikanci danas biraju svih 435 članova Predstavničkog doma, čiji je mandat dve godine, i trećinu članova Senata - 35 od ukupno 100, za njihov novi šestogodišnji mandat.

Glasanje širom SAD: Vlasti Nju Džerzija upozoravaju građane da se čuvaju laži o biračkim mestima

Pored toga, 36 američkih saveznih država danas bira guvernere, a novembarske izbore mnoge lokalne zajednice koriste da bi se građani izjasnili o za njih važnim pitanjima.

Ovi izbori će biti svojevrstan test kako za republikanskog predsednika Donalda Trampa, tako i za Demokratsku partiju u čijem slučaju treba da se vidi koliko se oporavila od, za njih šokantne, Trampove pobede pre dve godine u trci za Belu kuću.

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"RUŽIČASTI TALAS" U SAD: Rekordan broj žena se kandidovao na izborima

Izvor: Večernje novosti, 06.Nov.2018

Amerikanci danas biraju svih 435 članova Predstavničkog doma, čiji je mandat dve godine, i trećinu članova Senata - 35 od ukupno 100, za njihov novi šestogodišnji mandat. Amerikanci danas biraju svih 435 članova Predstavničkog doma, čiji je mandat dve godine, i trećinu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.