Rusija izmenila zakon o izborima, opozicija protestuje

Izvor: B92, 15.Jul.2020, 17:24

Rusija izmenila zakon o izborima, opozicija protestuje

Ruski poslanici usvojili su danas izmene izbornog zakona koje omogućavaju održavanje izbora do tri dana i izvan uobičajenih biračkih mesta.

Opozicija je osudila ovu odluku jer se boji da će to olakšati prevare.

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, precizira u saopštenju da izmene izbornog zakona omogućavaju organizovanje izbora "izvan birališta, na mestima i prostorima prilagodjenim održavanju izbora".

Tekst je potvrđen pri drugom čitanju, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je najvažnije u ruskom zakonodavnom sistemu. O njemu će uskoro glasati u trećem i poslednjem čitanju.

Do ovih promena dolazi nakon kontroverznog referenduma, održanog od 25. juna do 1. jula, na kojem su izglasane izmene Ustava kojima se jačaju ovlašćenja predsednika Vladimira Putina.

Glasanje je bilo organizovano u parkovima, na klupama ili čak na panjevima, i nije se mnogo vodilo računa o tajnosti glasanja.

Vlasti navode da su te mere bile opravdane zbog epidemije korona virusa, ali ih je opozicija osudila kao način za falsifikovanje rezultata referenduma na kojem je gotovo 78 odsto birača podržalo izmene Ustava.

U Rusiji su za septembar predviđeni regionalni izbori, dok će parlamentarni biti iduće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.