Rođačke veze između lažnih vesti i botova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2018, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rođačke veze" između lažnih vesti i botova

Bivši izvršni politički direktor Demokratske stranke SAD Džon Rendon izjavio je večeras da su botovi došli do posebnog izražaja na američkim izborima koji su održani pre dve godine, kao i da su pravljeni lažni identiteti na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru da bi se širio sadržaj koji je zasnovan na lažnim činjenicama.

Dezinformacije se zidaju na lažnim činjenicama. Ako se to vešto radi imate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nekoliko istinitih činjenica koje raskrinkavanje lažnih činjenica čini veoma teškim. To smo doživeli u Americi prvi put u opsegu koji nikada pre nismo videli. Mnogi ljudi nisu bili svesni da se to dešava sve dok nismo došli do pred same izbore, rekao je Rendon.

On je tokom diskusije "Sumrak ili evolucija: demokratija u doba botova i nestabilnosti", koju je organizovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) u hotelu Metropol, rekao da su botovi i lažne vesti različite stvari, ali su u srodstvu.

Rendon je istakao da je svako ko je koristio Internet i sedam puta kliknuo nekome "predao svoj identitet".

Naveo je da su botovi došli do posebnog izražaja na američkim izborima pre dve godine, a bili su veoma bitni i tokom Bregzita.

Pravljeni su lažni identiteti na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru da bi se širio neki sadržaj koji je zasnovan na lažnim činjenicama, rekao je Rendon.

Prema njegovim rečima, lažni sadržaj se izdigao u politički diskurs i uticao je na sve - od krajnje levice američkog političkog spektra do krajnje desnice, ali nije moglo da se vidi odakle potiče.

To je imalo izuzetno veliki uticaj na izbore, jer je promenilo javni diskurs. Reč je o sofisticiranoj, dobro promišljenoj operaciji, kazao je Rendon.

Na pitanje predsednika CIRSD Vuka Jeremića zašto se Republikanska i Demokratska stranka nisu suprotstavile lažnim vestima i botovima na Internetu, Rendon je odgovorio da se "lažne vesti i napadi botova dešavaju toliko daleko da niko nije video da se približavaju i oni su nastavili da rade tokom izbornih kampanja".

Na skupu je predstavljen i novi broj časopisa "Horajzons", koji izdaje CIRSD.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.