Rešetnjikov upozorava: Sumnjivi ruski politikolozi haraju Beogradom

Izvor: Vesti-online.com, 05.Apr.2016, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešetnjikov upozorava: Sumnjivi ruski politikolozi haraju Beogradom

Direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI) Leonid Rešetnjikov upozorio je na pojavu nauci nepoznatih "ruskih politikologa iz Beograda", pozvao ruske medije da ne objavljuju informacije o predizbornoj trci u Srbiji dobijene iz neproverenih izvora, a javnost u Srbiji da ne uzima "zdravo za gotovo" insinuacije raznih prevaranata.

Rešetnjikov je u otvorenom pismu medijima naveo da se u Srbiji, gde će se 24. aprila održati parlamentarni izbori, situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << usijala, da političke stranke i pokreti pokušavaju da ocrne jedni druge, a da je neobično to da se u predizbornoj trci kao nikada ranije aktivno koristi "ruski faktor".

- Neke stranke su izjavile da predstavljaju interese ruske nacionalne manjine u Srbiji i da moraju ući u parlament koristeći nacionalnu kvotu. To što u njihovim redovima nema ni jednog Rusa, rukovodstvo ovih partija nimalo ne zabrinjava - dodaje Rešetnjikov.

Prema njegovim rečima, još su više zapanjujuće predizborne tehnologije u kojima su umešani i neki ruski mediji, odnosno, list "Argumenti i fakti" i internet portal "Federalna agencija novosti" (riafan).

- Jedna pseudopatriotska stranka iz Vojvodine (čiji naziv nećemo navesti, da joj ne bismo stvarali reklamu) stvorila je sledeći sistem da bi ocrnila druge stranke patriotske orijentacije: u ruskim medijima se objavljuje intervju nekih "politikologa", koji daju neproverene, a ponekad i otvoreno lažne informacije o favoritima izborne trke u Srbiji, Srpskoj radikalnoj stranci, Dverima i DSS-u, a zatim se taj intervju objavljuje na srpskom jeziku i servira se kao zvaničan stav ruskog rukovodstva - dodaje se u pismu.

U takvoj situaciji, a i kako bi se izbeglo uplitanje ruskih medija i ruskog rukovodstva u prljavi međunarodni skandal, Rešetnjikov apeluje da ruski mediji ne objavljuju informacije o predizbornoj trci u Srbiji koje su dobijene iz neproverenih izvora i od nepoznatih samoproglašenih "politikologa".

Rešetnjikov ističe da Rusija ima niz kompetentnih i autoritetnih stručnjaka za Balkan, koji ne govore samo u svoje ime, već predstavljaju veoma ozbiljne strukture kao što su RISI, MGU, MGIMO, Institut za slavistiku Ruske akademije nauka.

Prema njegovim rečima, ti ljudi snose odgovornost za svoje reči, ne šire neproverenu informaciju i ne daju nepromišljene ocene.

- Novinarima savetujemo da se upravo takvim ljudima obrate kada žele da čuju mišljenje eksperta. Nepoznati nauci "ruski politikolozi iz Beograda" nisu samostalne figure, već instrument crnog pi-ara. Drugo, želeo bih da pozovem na isto i srpske medije i javnost: ne uzimajte zdravo za gotovo insinuacije raznih prevaranata, pa makar i bile objavljene u ruskoj štampi. Njihove reči nikako ne odražavaju ni stav ruskih medija, ni stav ruskog rukovodstva - naveo je Rešetnjikov.

Leonid Rešetnjikov ističe da je stav rukovodstva Ruske Federacije o parlamentarnim izborima u Srbiji da izbori moraju biti demokratski i transparentni.Dodao je da ni Vlada Ruske Federacije, ni rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ni administracija predsjednika Rusije ne smatraju da imaju pravo da se mešaju u predizbornu kampanju u Srbiji, nemaju svoje favorite, i nikome ne pomažu.

- Na izborima će pobediti onaj ko bude imao podršku srpskog naroda. Nadamo se da će ta pobeda biti poštena i zaslužena, a nečiste manipulacije i kompromitujući materijal preko ruskih medija neće uticati na tok predizborne kampanje - zaključio je Rešetnjikov.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Rešetnjikov: Ruski mediji – žrtve crnog pi-ara iz Srbije

Izvor: Vostok.rs, 06.Apr.2016, 08:10

„Parlamentarni izbori u Srbiji koji će se održati 24. aprila već su ozbiljno usijali situaciju u toj zemlji, poznatoj pored svega ostalog po svojim emocionalnim i temperamentnim stanovnicima. Različite političke stranke i pokreti koji učestvuju u predizbornoj kampanji pokušavaju da ocrne jedni...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.