Renci će podneti ostavku: Očigledno je da moram da odem

Izvor: B92, 05.Mar.2018, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Renci će podneti ostavku: Očigledno je da moram da odem

Lider italijanske Demokratske partije Mateo Renci potvrdio je da će podneti ostavku na tu funkciju nakon lošeg rezultata na parlamentarnim izborima u Italiji.

"Očigledno je da ja moram da napustim kormilo Demokratske partije", rekao je Renci, prenosi ANSA.

Italijanska agencija je ranije javila, pozivajući se na neimenovane izvore iz Demokratske partije, da je Renci odlučio da podnese ostavku na mesto lidera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke, koja je pretrpela poraz na izborima.

Renci, koji je i bivši premijer, rekao je da njegova partija neće praviti koaliciju sa antiimigrantskom Ligom za sever i populističkim pokretom Pokret pet zvezdica.

On je optužio te dve partije da podrivaju evropske vrednosti i da su koristili govor mržnje kada su govorili o poslanicima iz njegove stranke.

Prema njegovim rečima, Mateo Salvini iz Lige za sever i Luidji di Majo iz Pokreta pet zvezdica nazivali su njegove poslanike korumpiranim mafijašima koji "imaju krv na rukama".

"To smo mi. Vladajte bez nas", rekao je Renci i dodao da je mesto Demokratske partije posle ovih izbora u opoziciji.

Predsednik Demokratske partije je priznao da je njegova stranka pretrpela "totalni poraz" na jučerašnjim izborima i dodao je da će podneti ostavku čim nova vlada podnese ostavku.

Italijani su u nedelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članova Doma poslanika.

Koalicija desnog centra, predvođena Ligom za sever i strankom "Forca Italija" bivšeg premijera Silvija Berluskonija, sa 37 odsto glasova vodi na parlamentarnim izborima. Na drugom mestu je Pokret "Pet zvezdica" sa oko 31 odsto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije.

Sa 23 odsto glasova sledi koalicija levog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Rencija, pokazuju poslednji saopšteni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pošto nijedna stranka niti koalicija nije osvojila apsolutnu većinu na osnovu koje bi mogla samostalno da formira vladu, predviđa se da će pregovori za formiranje vlade verovatno biti dugi i teški, prenela je agencija AP.

Najjača pojedinačna partija je prema preliminarnim rezultatima, Pokret "Pet zvezdica", koji je usmeren protiv establišmenta.

Antiimigrantska i evroskeptična Liga za sever Matea Salvinija osvojila je oko 18 odsto, dok je Forca Italija dobila manje od 14 odsto glasova, navela je američka agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Renci će podnijeti ostavku: Očigledno je da moram da odem

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Mar.2018

RIM - Lider italijanske Demokratske partije Mateo Renci potvrdio je da će podnijeti ostavku na tu funkciju nakon lošeg rezultata na parlamentarnim izborima u Italiji..."Očigledno je da ja moram da napustim kormilo Demokratske partije", rekao je Renci, prenosi ANSA...Italijanska agencija je ranije...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.