Rekordan broj žena se kandidovao za Predstavnički dom

Izvor: B92, 08.Avg.2020, 09:06

Rekordan broj žena se kandidovao za Predstavnički dom

Rekordan broj žena kandidovao se za Predstavnički dom Kongresa SAD na izborima u novembru, saopštio je Centar za Amerikanke u politici (CAWP).

Zasad su se "243 žene kandidovale za mesto u Predsavničkom domu" na parlamentarnim izborima 3. novembra, što je "novi rekord", piše Centar univerziteta Ridžers.

"Prošli rekord bio je ostvaren 2018. kada su se kandidovale 234 žene", dodaju uz napomenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi taj broj "mogao rasti" jer se predizbori moraju još održati u 13 saveznih država.

Zanimljivo je da su se dosad 74 republikanke kandidovale za izbore, a njihov raniji rekord, koji je bio puno slabiji (53 kandidatkinje), seže u 2004. Među demokratkinjama dosad ih se kandidiralo 169, nešto manje nego 2018, kada ih je bio rekordan broj, 182, ističe CAWP, prenosi Hina.

U januaru 2019. u Kongres je ušao rekordan broj žena i parlamentarnih zastupnica iz redova manjina, koje su učestvovale na izborima sredinom mandata u novembru 2018.

To se dogodilo nakon godine koju su obeležili pokret #MeToo i nepoverenje prema predsedniku Donaldu Trampu.

U Kongresu trenutno ima 101 žena u Predstavničkom domu, od kojih je 88 iz Demokratske stranke, i 26 senatorki, od kojih je 17 iz redova demokrata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.