Izvor: Politika, 27.Feb.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regioni – novi Dinkićev izborni adut

Ragion! To je nova eureka Mlađana Dinkića. To je zamena za „tim eksperata”, „stabilan dinar”, „vraćanje devizne štednje”, „Fijat u Zastavi”, „hiljadu evra za akcije”"

Mlađan Dinkić ponovo pokazuje da je jedan od političara koji neprekidno razmišljaju o politici. Suštinski, za njega izborna utakmica nikada ne prestaje, on je stalno u izbornoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kampanji. Dovoljno je samo pogledati gde je sve po Srbiji bio u poslednjih tridesetak dana, sa kim se sreo, čije probleme rešavao, šta je najavljivao. Zadovoljan sobom, Dinkić je rešio da politički poentira. U Kragujevcu je osnovao Uniju regiona. Prisutni su bili Veroljub Stevanović (Kragujevac), Boško Ničić (Zaječar) filmski reditelj Goran Paskaljević, jedan od osnivača G17 Predrag Marković i Mirko Todorović, vlasnik kompanije „Todor”. Odsutni su bili Miodrag Babić, prvi čovek Hemofarma, Rasim Ljajić, Sulejman Ugljanin, Dragan Marković Palma, Mađari"

Šta će Dinkiću Unija regiona? Neophodna mu je zato što je on pre svega solo igrač. Njegov ego nije mogao ni u DS, ni u DSS, ni u SPO, ni u Građanski savez. Zato je sa Miroljubom Labusom smislio G17, ekspertski tim koji se brzo pokazao kao trojanski konj koji ga je ugurao u vladajuću elitu. Iz prvobitnog tima G17 gotovo da više niko nije u igri, ali je Dinkić zahvaljujući toj firmi ovako ili onako neprekidno na vlasti od 2000. godine.

Dinkić zna da mora sam na izborima da preskoči cenzus kako bi u koalicijama mogao da traži resore u kojima će moći najviše da pokazuje i dokazuje svoje sposobnosti. Konačno, lider G17 mora duže od drugih da se zagreva za izbore jer istraživanja javnog mnjenja neprekidno pokazuju niske rejtinge njegove stranke. Branko Radun, politički analitičar, na pitanje da je Dinkić pokazao snagu ili slabost osnivanjem Unije, jer nije bilo Babića, Ugljanina, Ljajića, kaže: „S jedne strane to je znak slabosti jer mora da ojača stranku u regionima. Ideja je da pridobiju jake ljude s lokala i naprave link prema Vladi. Suština je trgovina. Odluka o Uniji je motivisana niskim rejtingom. Ovo je način da se prebaci cenzus i da budu atraktivni za koaliciju. Željko Ivanji, poslanik iz G17, kaže da je Dinkić pokazao snagu ali da to nije cilj. „Morate imati okupljene lidere oko sebe da biste nešto promenili.” Mirko Todorović kaže da je tačno da ih nije bilo ali da to ne znači da ih neće biti. „Da li je Dinkić pokazao slabost – ne znam, ali hrabrost jeste, naročito u oblasti fiskalne politike. Dinkić radi i greši.”

Todorović je član DS od 1990. godine i ne vidi da se njegovo prisustvo u Uniji protivi interesima DS koju je pomagao dok nije došla na vlast. Kaže da za 20 godina nije imao nikakvih problema sa bilo kojom partijom na vlasti. On je zasad jedini preduzetnik u Uniji, ali misli da će ih dosta stati iza toga.

Koliko ima opasnosti da ljudi dožive Uniju kao servis za rešavanje problema u fabrikama ili naseljima? S jedne strane nemoguće je ispuniti brojna očekivanja, a s druge će stići optužba da Unija korumpira glasače. Todorović kaže da opasnost postoji, „ali da kažem da toga neće biti – ne mogu.” Za Raduna je ovo jedna vrsta otvorenog tendera za kupovinu podrške. „Pokazalo se da G17 nije baš efikasno preduzeće s obzirom na to koliko troše na kampanje. Ali do sada im je bilo dovoljno da pređu cenzus, pa i sada, i već će se nekako naći u Vladi.” Ivanji kaže da će to zavisiti od rezultata Unije. „Lokalne lidere okupljamo da bi decentralizovali državu.”

Jedan od osnivača je rekao da Unija treba da se okrene ličnim problemima a ne priči o Kosovu ili tragikomičnom usvajanju rezolucije o Srebrenici. Da li je to dobra platforma? Za Raduna to nije ozbiljna politika. „To je samo retorika, ne govori o pravim namerama. Dinkić je dugo na vlasti i znamo njegovu politiku, a drugi igrači su sitni.” Ali, ne poručuje li taj stav ono što je G17 govorio ranije: mi nismo političari, mi smo eksperti koji rešavaju probleme? Radun kaže da je ta poruka potrošena. „Pokazalo se da su političari, a pokazalo se i kakvi su eksperti. Kao vladajuća stranka mogu da utiču na medije, a nekoliko procenata nije teško dobiti skupom kampanjom.”

Pretpostavka je da će se računi regionalnih lidera i privrednika u Uniji više kontrolisati. Tražiće se i najmanji dokaz da imaju privilegije u trošenju budžetskog novca odnosno pristupa raznim fondovima, domaćim i stranim? Ivanji kaže: „Osnovani su nezavisni organi koji treba o tome da kažu svoj sud, a ne opozicija, nezavisni analitičari ili neki mediji, jer mi želimo opštinama da prenesemo imovinu.”

Tomislav Nikolić misli da će naredni izbori biti čistilište za mnoge stranke. Kakva je sudbina G17? Ima li rezervnu opciju ako ne pređe cenzus? „I kada su analitičari predviđali da nećemo preći cenzus, mi smo prelazili. Mi ne postavljamo to pitanje”, kaže Ivanji.

Branko Radun: Ideja je da pridobiju jake ljude s lokala i naprave link prema Vladi

Mirko Todorović: Mislim da će dosta preduzetnika stati iza Unije

Željko Ivanji: I kada su analitičari predviđali da nećemo preći cenzus, mi smo prelazili

Ivana Anojčić

[objavljeno: 28/02/2010]
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić,   Dinar

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.