Regionalna hronika, 15. mart

Izvor: RTS, 16.Mar.2012, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna hronika, 15. mart

Raspisani prvi izbori za odbornike u Vranjskoj Banji, u Pirotu predstavljena nova politička grupacija Pokret za Pirot, u Leskovcu Pokret radnika i seljaka, u Nišu koalicija DS i SDPS i Pokret za preokret. U Novom Pazaru predstavljene koalicije SDPS-DS-SDP-SZS i koalicija "Sve zajedno", a u Zrenjaninu Pokret Ravnopravnost.

Predsednik Skupštine grada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vranja Slobodan Stamenković raspisao je izbore za odbornike u gradskoj opštini Vranjska Banja, konstituisanoj pre godinu dana.

Stamenković je rekao da očekuje fer predizbornu utakmicu: "Očekujem fer kampanju i fer izbore, i da građani 6. maja izaberu najbolje i tako kreiraju budućnost."

Na prvim iznorima u ovoj opštini pravo glasa ima oko 8.000 građana.

Novi Pazar - Potpisivanje koalicionih sporazuma

U Novom Pazaru, koalicioni sporazum za izbore na lokalnom nivou potpisali su Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), Demokratska Stranka (DS), Sandžačka demokratska parija (SDP) i Stranka za Sandžak (SZS).

"Ono što je bitno za državu i za trenutak u kome se nalazimo bitno je i za Novi Pazar. Mislim da je ovo garancija da se grad ne vrati u devedesete, već da će krenuti putem koji treba da krene", rekao je predsednik SDP-a Rešat Hodžić, koji smatra da je ova koalicija garancija nastavka uspešne politike iz prethodne četiri godine.

Predsednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), bliske glavnom muftiji Muameru Zukorliću, Emir Elfić, koji se sastao sa delegacijom američke ambasade koju je predvodio Džon Hesford, istakao je da je BDZ uspešno kreirala jaku infrastrukturu i da je u potpunosti spremna za predstojeće izbore.

Elfić je izneo i detalje o formiranju koalicije „Sve zajedno", čiji je nosilac, i koju čine Bošnjačka demokratska zajednica, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Demokratska zajednica Hrvata, Slovačka stranka, Građanski savez Mađara i Demokratska partija Makedonaca. Koalicija će na narednim izborima nastupati na svim nivoima.

Zrenjanin - Ravnopravnost izlazi samostalno

Rukovodstvo Pokreta Ravnopravnost koji svoje političko delovanje vezuje najviše za Zrenjanin, donelo je odluku da istupi iz Socijaldemokratske partije Srbije sa kojom su sarađivali nešto više od dve godine.

"Razlog istupanja je nerazumevanje vrha SDPS - a za svakodnevne probleme života i rada običnih ljudi, potrebu borbe radnika - akcionara za očuvanje radnih mesta, vlasničkih prava, akcija, opstanak i razvoj firmi u Zrenjaninu", rekao je Aleksandar Stojanović, predsednik Izvršnog odbora Pokreta Ravnopravnost na konferenciji za novinare u Zrenjaninu.

Pokret Ravnopravnost će na lokalne izbore izaći samostalno, kao i pre četiri godine. Tada su osvojili četiri mandata u Skupštini Zrenjanina i bili deo vladajuće koalicije u gradu.

Pokret je nastao 2007. kao rezultat borbe radnika - akcionara fabrike lekova „Jugoremedija" za vlasnička prava u tom kolektivu nakon privatizacije.

Pirot - Predstavljena nova politička grupacija

U Pirotu predstavljena nova politička grupacija Pokret za Pirot koja će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima. Predstavnici Pokreta za Pirot nadaju se dobrim rezultatima na lokalnim izborima, ali kako su rekli, neće ulaziti u koaliciju sa nosiocima sadašnje lokalne vlasti.

Pokret za Pirot izlazi na izbore, jer je, kako kaže Dušan Mitić, nosilac liste, njihov prioritet briga o ljudima.

Momčilo Antić iz Pokreta za Pirot kaže da je cilj da se odnosi u ovoj sredini promene na bolje.

U Nišu, predizborne koalicione sporazume potpisale Demokratska stranka i Socijaldemokratska partija Srbije.

Koaliciju Pokret za preokret čine Liberalnodemokratska partija, Srpski pokret obnove, Pokret za Niš, Bogata Srbija i Zaplanje moja kuća.

Vranje - SPS utvrdio listu za republičke poslanike

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije utvrdio je listu kandidata za republičke poslanike. To su aktuelni gradonačelnik Miroljub Stojčić, predsednik okružnog odbora SPS Negovan Stanković i direktorka osnovne škole u selu Stubal Danijela Mitić.

"Očekujemo sa izlaznošću od 60 odsto bolji rezultat, veći broj glasova", rekao je predsednik gradskog odbora SPS-a Zoran Antić, "da imamo kredit da od glavnog odbora i predsednika partije tražimo ne samo poslaničku funkciju već i odgovornije državne funkcije, jer je ovaj odbor na protekla dva izbora imao najbolje rezultate."

U toku su pregovori o eventualnim koalicijama na lokalnom nivou i o mogućim kandidatima za gradonačelnika Vranja.

Kragujevac - SPO i LDP zajedno na izbore

Kragujevački gradski odbori Srpskog pokreta obnove i Liberalno demokratske partije potpisali su politički sporazum o zajedničkom učešću na predstojećim izborima za odbornike Skupštine grada Kragujevca. SPO i LDP nastupaju na zajedničkoj izbornoj listi pod nazivom "Preokret za Kragujevac".

Prema rečima prof. dr Zorana Todorovića, nosioca liste, gradske odbore LDP-a i SPO-a u Kragujevcu povezala je zajednička ideja, "Srbija u Evropi, Evropa u Srbiji" i da su Kragujevčani prepoznali tu ideju.

SPO će u kampanji insistirati na decentralizaciji Kragujevca, rekao je Milan Urošević, predsednik Gradskog odbora SPO: "Insistiraćemo na ‘dekragujevizaciji Kragujevca’, kroz formiranje gradskih opština i suštinske decentralizacije lokalne vlasti."

NS, DSS I PUPS zajedno u Topoli

Izborni štab liste "Dragan Jovanović - Nova Srbija - Demokratska stranka Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije", pod rednim brojem 1, predao je izbornu listu za lokalne izbore u Topoli. Nosilac liste je predsednik Opštine Topola.

U saopštenu Opštinskog odbora NS navodi se da je odluka o tome da Jovanović bude nosilac liste doneta na osnovu rezultata koji su u proteklom mandatu postignuti u toj šumadijskoj opštini.

Pod rednim brojem 1, i sa sloganom "Pomozimo Draganu da bi on pomogao nama" nalaze se i svi oni koji su se svojim radom i znanjem dokazali na svim poljima, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.