Izvor: Blic, 05.Nov.2016, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na DOGOVOR stranačkih lidera o izmeni Izbornog zakona BiH: Sajanjem svih izbora RUŠI se pobeda SNSD

Pobeda SNSD na lokalnim izborima mogla bi da bude upola kraćeg daha ako prođu izmene Izborni zakona koje su dogovorili lideri stranaka koji čine većinu na nivou BiH.

Oni su podržali inicijativu predsednika HDZ BiH, Dragana Čovića o spajanju lokalnih i opštih izbora 2018, što bi značilo da pobednici nedavnih lokalnih izbora u BiH imaju mandat dve, umesto četiri godine.

Međutim, ne treba očekivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se sve reši preko noći, jer će radna grupa morati da utvrdi da li je neophodno menjati i ustave u kojima piše da je mandat četvorogodišnji.

Biće zanimljivo videti i da li će ovo pitanje uneti razdor u vladajuću koaliciju u RS, jer su SP i DNS za spajanje izbora, dok SNSD naslućuje zaveru.

- Ne znam kakav će biti stav SNSD, ali je naopak cilj ideje iznesene u Sarajevu, da se sruši SNSD. Poručujem predstavnicima SzP da će i 2018. izgubiti na izborima. Zarad grama vlasti zakleli su se Bakiru Izetbegoviću da će u naredne dve godine snažno jurišati na institucije RS - izjavio je potpredsednik SNSD Nikola Špirić.

Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, smatra da se retroaktivno ne mogu objedinjavati izbori u BiH.

-To je moguće tamo negde 2020. ili 2022, jer su svi izabrani odbornici, načelnici i gradonačelnici prema postojećem Izbornom zakonu dobili mandat na četiri godine – poručio je Radojičić.

Inače, delegati SNSD i DNS u Domu naroda BiH mogu da zaustave izmene Izbornog zakona BiH samo ako ne bi dolazili na sednice.

Ako ipak prođu izmene, biće to čak 20. put da se „remontuje“ Izborni zakon BiH, što voljom domaćih političara, što odlukama visokih predstavnika. Treba očekivati da se tada na dnevnom redu nađu i još neka pitanja, poput način izbora hrvatskog člana Predsedništva BiH i provođenje odluke „Sejdić i Finci“, na kojima insistira Dragan Čović.

Istovremeno, javljaju se i nove ideje. Poslanik SNSD u PS BiH Lazar Prodanović smatra da lokalne i entitetske izbore treba da provode entitetske izborne komisije, a da CIK bude zadužena samo za institucije BiH.

-Takođe, za nas je od posebnog interesa da se definiše kompletno popunjavanje Doma naroda FBiH u kome već dugo nije konstituisan Klub Srba – kaže Prodanović.

S druge strane, lider SRS, Milanko Mihajilica, predlaže kolegama u SzP da zajedno zatraže još nekoliko izmena zakona poput uvođenje mogućnosti preveremenih izbora i skraćivanje roka za objavu konačnih rezultata.

-Mora se kazniti zloupotreba budžetskog novca u kampanji jer opozicione stranke imaju problem kada se nadmeću sa kandidatima iz javnih preduzeća ili izvršne vlasti – zaključuje on.

Potreban novi zakon

Dario Jovanović, direktor koalicije nevladinih organizacija „Pod lupom“ koja prati izbore u BiH, smatra da je neophodna reforma kompletnog izbornog zakonodavstva što obuhvata i zakone o finansiranju partija.

-Ovaj put ne bi bilo dobro da se menja Izborni zakon, već da se piše potpuno novi, jer bismo dobili Frankenštajn zakon u kome bi se bilo teško snaći. Ali, pošto se ništa suštinski ne radi desetak godina, očito je da postojeće stanje odgovara većini stranaka – smatra Jovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.