Razgovori sa delegacijom  Buntestaga o ljudskim pravima

Izvor: RTS, 12.Feb.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori sa delegacijom Buntestaga o ljudskim pravima

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović razgovarali su sa delegacijom Bundestaga o stanju ljudskih i manjinskih prava u Srbiji, posebno se osvrnuvši na položaj i probleme romske nacionalne manjine.
U razgovoru sa članovima Grupe prijateljstva Nemačke i jugoistočne Evrope u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bundestagu, koju je predvodio predsedavajući Peter Vajs, istaknuto je da su izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina uspešno sprovedeni krajem godine i da su svi nacionalni saveti konstituisani, prenosi Tanjug. Posebno je istaknut zanačaj položaja nacionalnih manjina u svetlu otvaranja pregovaračkog poglavlja 23, navedeno je u saopštenju.
Nemački parlamentarci interesovali su se za aktivnosti na nacionalnom ali i lokalnom nivou u sprovođenju pune inkluzije romske nacionalne manjine, a postavili su i pitanja u vezi sa interparlamentarnom saradnjom.
Paunović je navela da su prvi put u 20 opština u Srbiji uspostavljeni mobilni timovi koji se na lokalnom nivou bave pitanjima od značaja za položaj romske nacionalne manjine.
Ovaj model u narednom periodu prenosiće se i na druge opštine u Srbiji, istakla je Paunović.
Omerović je poslanike Bundestaga upoznao sa aktivnostima Skupštine i odbora kojim predsedava na punom sprovođenju usvojenih zakona, kao i aktivnostima usmerenim na jačanje kontrolne uloge parlamenta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nemački parlamentarci: Najpre poglavlje o Kosovu

Izvor: Blic, 12.Feb.2015

Za evropske integracije Srbije je od velike važnosti što su nastavljeni pregovori Beograda i Prištine, a stav Nemačke je da pregovori sa Srbijom treba da počnu otvaranjem poglavlja posvećenog Kosovu, poručili su danas nemački parlamentarci u Skupštini Srbije...Članovi skupštinskog Odbora za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.