Rasisti kroje vladu?

Izvor: Vesti-online.com, 11.Sep.2018, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasisti kroje vladu?

Leva koalicija, predvođena socijaldemokratama na parlamentarnim izborima u Švedskoj, ostvarila je tesnu pobedu nad strankama desnog centra, dok su antimigracione Švedske demokrate ostvarile značajan rast podrške.

Nakon prebrojanih glasačkih listića u gotovo sva 6.004 okruga, sa 40,6 posto glasova u blagom vođstvu se nalazi vladajuća stranka levog centra Socijaldemokrate premijera Stefana Levena. S druge strane, četvoročlani blok desnog centra Savez, koji se sastoji od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << konzervativne Stranke umerenih, Stranke centra, liberala i demohrićana, koji na mestu premijera vide konzervativnog vođu Ulfa Kristersona, trenutno osvaja 40,3 posto glasova.

Time koaliciji livog centra u parlamentu od 349 zastupnika pripada 144 mesta, a Savezu 142, a s obzirom na to da niko nema potrebnu većinu od 175 mesta, to ukazuje na neizvesnosti u vezi formiranja vlade. Nacionalističke Švedske demokrate trenutno dobijaju 17,6 posto glasova, značajno više od prošlih izbora, kada su imali 12,9 posto podrške, ali i puno manje od 25 odsto koliko im je predviđano.

To im donosi 63 poslanička mesta, a njihov čelnik Džimi Akeson poručio je nakon objavljenih privremenih rezultata kako je spreman da razgovara i sarađuje sa svim ostalim strankama, kazavši kako dobitak na ovim izborima želi da prevede u stvarni uticaj.

Nada se da njegova stranka, koja se zalaže za izlazak iz EU i obustavljanje imigracija, može imati odlučujuću ulogu u pregovorima oko formiranja vlade.

Akešon je čelniku koalicije desnog centra Kristersonu poručio da bira između traženja podrške od Švedskih demokrata i još četiri godine vlade socijaldemokratskog premijera Levena.

Kristerson je, pak, nakon objave preliminarnih rezultata poručio Levenu da je vreme da odstupi sa svoje pozicije, dok je istovremeno odbacio mogućnost saradnje s Akesonovom strankom.

- Ovi izbori su referendum o našem blagostanju. Takođe se radi o pristojnosti, o pristojnoj demokratiji i sprečavanju da Švedske demokrate, ekstremistička, rasistička partija, imaju ikakav uticaj u vladi - rekao je premijer Švedske Stefan Leven.

Inače, socijaldemokrate su svaki put od 1917. godine osvajali najviše glasova, ali je i poslednji rezultat najslabiji u poslednjih 100 godina.

Ovi izbori su bili prvo izjašnjavanje Šveđana otkako je vlada 2015. dozvolila ulazak 163.000 migranata u zemlju s 10 miliona stanovnika. Iako je to mnogo manji broj migranata nego što je te godine primila Nemačka, ipak je bio najveći broj primljenih migranata po glavi stanovnika u Evropi. Švedske demokrate i njihov lider Džimi Akeson su radili na promeni svog neonacističkog imidža dok su istovremeno rušili konvencije o tome šta Šveđani mogu otvoreno da kažu o imigraciji i integraciji, a da ne budu označeni kao rasisti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.