Radnici zaslužuju više

Izvor: Vesti-online.com, 04.Feb.2019, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici zaslužuju više

Oliver Ranisavljević, sekretar Zajedince Srba u Tirolu i zamenik predsednika Sprske pravoslavne omladine iz Inzbruka (SPOJI), jedini je kandidat srpskog porekla koji učestvuje na izborima u Radničkoj komori pokrajine Tirol, koji se održavaju od 27. januara do 7. februara.

- Uveren sam da u narednom mandatu mogu lično da utičem na nepravedno ponašanje prema našem narodu, a takođe i da zastupam prava svih radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Tirolu - samouvereno poručuje Ranisavljević.

Zanimljiv je put koji je prešao ovaj mladi čovek da bi došao u poziciju da pomogne brojnim radnicima, ne samo srpskog porekla, kako bi ostvarili svoja prava.

- Od 2006. godine sam aktivan u sindikalnom pokretu. Najviše sam osetio potrebu da zastupam prava naših ljudi, svih radnika i zaposlenih u Tirolu kada sam pročitao knjigu "Senjski rudari u štrajku 1903. godine". Pošto sam rodom iz Despotovca, ta priča o nepravdi prema rudarima baš me dotakla - kaže Ranisavljević.

Početkom 2008. upoznao je Vladimira Vlajića, osnivača SPOJI koji ga je samo nekoliko dana posle osnivanja, uključio u organizaciju.

- Sindikat Frakcije socijaldemokratskih sindikalaca 2013. obratio se Zajednici Srba u Tirolu u vezi s kandidatima na izborima radničke komore. Na preporuku Zajednice Srba u Tirolu i Vladimira Vlajića našao sam se na listi kandidata i bio izabran. Od 2015. do 2017. pohađao sam sindikalnu školu i usavršio se na temu radničkih prava. Iste godine održani su izbori Radničkog saveta na železnici gde sam dobio petogodišnji mandat da zastupam moje kolege - navodi dalje Ranisavljević

Smatra da je bitno učešće na ovim izborima jer tako može da zastupa prava radnika pri Radničkoj komori na pokrajinskom nivou, kao i interese srpske zajednice u Tirolu.

- Ne bih da zaboravim ni podršku Đuje Tešanović-Bećirević iz Salcburga, koja je prva žena stranac u skupštini jednog glavnog pokrajinskog grada u Austriji. Ona je zaslužna za uspostavljanje veze između Zajednice Srba Tirol i Frakcije socijaldemokratskih sindikalaca koji su jedini pokazali spremnost da prime nekog našeg na svoju listu - ističe Oliver Ranisavljević.

Oliver Ranisavljević je rođen 1990. godine u Inzbruku. On je treća generacija porodice Ranisavljević koja živi u Austriji. Posle završenog zabavišta u Inzbruku, roditelji su ga poslali u Srbiju, u njihov rodni kraj, selo Lomnicu kod Despotovca, gde je završio prva četiri razreda osnovne škole. U Inzbruk se vratio 2000. godine gde je iznova učio nemački jezik u petom razredu. Posle osnovne upisao je Železničku školu. Nakon završetka srednje škole usavršavao se na železnici kao tehničar za hidroelektrane.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.