RT: „Nema novih izbora, osim ako me ubijete“: Obraćanje Lukašenka štrajkačima

Izvor: Vostok.rs, 17.Avg.2020, 16:16

RT: „Nema novih izbora, osim ako me ubijete“: Obraćanje Lukašenka štrajkačima

Predsednik Belorusije, koji je na izborima prošle nedelje osvojio svoj šesti mandat, suočio se lice u lice sa štrajkačima u Minsku, rekavši im da je glasanje završen posao - barem dok je on živ. Dok se protesti protiv vlasti održavaju širom Belorusije, Aleksandar Lukašenko, dugogodišnji predsednik koga opozicija optužuje za navodno lažiranje nedavnih izbora, pokušao je da osvoji srca i umove radnika u MZKT-u, ključnoj fabrici koja proizvodi razna teretna vozila, uključujući i za vojsku. Okupljeni ispred govornice, naizgled su bili nezadovoljni. "Odlazi!" više puta su skandirali, ali nisu mogli tvrdoglavog predsednika da zbune.
‘No new elections, unless you KILL ME’ Lukashenko's rough face-to-face with enraged workers in Minskhttps://t.co/pL3BcmPpJi pic.twitter.com/sxpr66PfG4
— RT (@RT_com) August 17, 2020 "Hvala vam. Odgovaram na ovo pitanje - mogli biste vikati još malo", rekao je Lukašenko mnoštvu, bez ikakve nervoze u glasu. Predsednik je odbio pozive opozicije da se održave novi „fer“ izbori - čak do krajnosti.
"Održali smo izbore. Neće biti drugih izbora, osim ako me ne ubijete."
   
Okupljenim je rekao da je on, „loš predsednik“, koji je sačuvao poslove u fabrici kako ljudi „ne bi bili izbačeni na ulicu“. Dok je govorio, kolona radnika iz dve druge fabrike krenula je ka MZKT-u, verovatno da podrže kolege, ali Lukašenko je već napustio fabriku pre nego što su stigli. Javno pojavljivanje predsednika usledilo je nakon protesta zbog rezultata izbora koji su se prelili i na industrijske lokacije u Belorusiji. Do ponedeljka je niz ključnih tvornica zaustavilo ili ograničilo svoje poslovanje zbog štrajka. Među njima su renomirani gigant za proizvodnju kamiona "BelAZ", proizvođač automobila "MAZ", kao i "Belaruskali", najveći izvoznik kalijevih đubriva u zemlji. Takođe je bilo izveštaja o štrajkovima na državnoj televizijskoj mreži "NGTRK". Beloruski opozicioni mediji ubrzo su opisali događaje kao štrajk širom zemlje, ali je vlada negirala obim, insistirajući na tome da u štrajku učestvuje samo mali deo radnika. Izvor: Vostok / RT
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.