RIK proglasio izbornu listu Republikanska stranka

Izvor: B92, 06.Apr.2016, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK proglasio izbornu listu Republikanska stranka

Beograd -- Republička izborna komisija (RIK) proglasila je Izbornu listu Republikanska stranka- Republikanus part - Nikola Sandulović.

RIK je donela rešenje da dva člana te stranke budu određena za predstavnika liste u proširenom sastavu RIK-a.

Kako je rečeno na sednici, te odluke su donete nakon što je ta stranka otklonila nedostatke uočene prilikom predaje Izborne liste.

Istovemeno, RIK >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je jednoglasno odbio da se Republikanskoj stranci utvrdi status političke stranke nacionalne manjine.

Pre nego što je ta odluka doneta, predsednik RIK-a Dejan Đurđević kazao je da ta stranka u svom statutu sadrži opšte političke ciljeve svojstvene "običnim" političkim strankama.

Pored toga, konstatovano je da RIK nema dokaze o političkom delovanju "na planu ostvarenja ciljeva" mađarske nacionalne manjine, kao i da na internet sajtu te stranke postoje sadržaji samo na srpskom i engleskom, ali ne i na mađarskom jeziku.

Na sednici, RIK je odbio zahtev Sonje Šćekić za povlačenje kandidature za narodnog poslanika na Izbornoj listi Dveri- Demokratska stranka Srbije- Sanda Rašković Ilić - Boško Obradović.

Đurđević je tu odluku obrazložio time da Zakon o izboru narodnih poslanika ne predviđa mogućnost da kandidat na izbornoj listi odustane od svoje kanidature za narodnog poslanika.

"Iako to Zakon o lokalnim izborima priznaje, ne priznaje Zakon o izboru narodnih poslanika, odnosno Upravni sud, koji je i prilikom prethodnih paramentarnih izbora odbijao takve zahteve", rekao je Đurđević.

On je ujedno saopštio i odluku radne grupe za posmatrače, koja je prihvatila zahtev udruženja Akademska inicijativa Forum 10 iz Novog Pazara, da bude strani posmatrač za praćenje izbora.

Na sednici je utvrđen i tekst saopštenja za javnost i prikazan spot kojim se glasači obaveštavaju o izborima, a koji je napravila Radiotelevizija Srbije.

Po toj odluci, saopštenje u televizijskim programima treba da bude prikazano belim slovima na plavoj pozadini, sa grbom Srbije, uz istovremeno čitanje teksta od strane spikera i interpretaciju teksta znakovnim putem.

Najavljeno je da će u četvrtak, 7. aprila, Grupa građana Levica Srbije i Udruženje građana "6. oktobar" predati svoje Izborne liste.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.