RIK odbacio prigovor na proglašenje izborne liste Zdrava Srbija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2020, 16:42

RIK odbacio prigovor na proglašenje izborne liste "Zdrava Srbija"

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je danas prigovor birača Nikole Đokića na proglašenje izborne liste "Milan Stamatović - Zdravo da pobedi - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija", u kojem je naveo da je nosilac liste, Dragan Jovanović, koristio lažne podatke.

Đokić je u prigovoru naveo da podaci u listi kandidata za narodne poslanike, u kojima je navedeno da je kandidat Dragan Jovanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Topole po zanimanju diplomirani mašinski inženjer, nisu tačni.

"Ovaj podatak je netačan, jer po javno dostupnim informacijama, Dragan Jovanović nema završen mašinski fakultet, i samim tim ne može da ima zanimanje diplomiranog inženjera", naveo je Đokić u prigovoru.

RIK je prigovor odbio kao neosnovan, uz obrazloženje da podneta lista ispunjava sve uslove u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

RIK podseća i da nijednim propisom nije predviđena obaveza podnosioca izborne liste, odnosno kandidata za narodnog poslanika da uz izbornu listu dostavi bilo kakve dokaze o zanimanjima kandidata.

Dodaju i da RIK nema obavezu utvrđivanja tačnosti podataka, niti bi netačnost tog podatka mogla da predstavlja nedostatak za proglašenje izborne liste.

Na današnjoj sednici RIK je doneo i rešenje da u skladu sa obaveštenjem ovlašćenog lica koalicije "Zdrava Srbija - Bolja Srbija" od 23. maja, Miodrag Petrović, advokat iz Beograda, postaje član i da Bogdan Jokić, advokat iz Čajetine, postaje zamenik člana u proširenom sastavu RIK-a, kao predstavnici podnosioca proglašene izborne liste kandidata za narodne poslanike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.