RIK dodelio mandate poslanicima

Izvor: BKTV News, 19.Maj.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK dodelio mandate poslanicima

Republička izborna komisija (RIK) dodelila je danas 250 mandata budućim poslanicima, čime su se stekli uslovi da se održi konstitutivna sednica parlamenta, na kojoj će ti mandati biti i potvrđeni.
Predsednica aktuelnog saziva Slavica Đukić Dejanović trebalo bi da zakaže konštitutivnu sednicu najkasnije 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata, a to znači do 9. juna. Parlament će biti konstituisan potvrđivanjem mandata >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dve trećine poslanika, čime će i formalno prestati mandat starom sazivu.
Budući parlament činiće 73 poslanika koalicije 'Pokrenimo Srbiju', 67 poslanika koalicije 'Izbor za bolji život', 44 poslanika koalicije SPS-PUPS-JS, 21 poslanik DS S-a, 19 poslanika pokreta 'Preokret', 16 poslanika URS-a, pet poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, dva stranke Sulejmana Ugljanina i po jedan liste 'Sve zajedno', Koalicije Albanaca Preševske doline i stranke 'Nijedan od ponuđenih odgovora'.
Međutim, redosled na listi ne znači i da će svi ti kandidati biti budući poslanici jer mogu da kažu da ne žele poslanički mandat ili da u slučaju izbora na druge funkcije, nespojive sa poslaničkom, podnesu ostavku na onu u republičkom parlamentu.
Na listi 'Pokrenimo Srbiju', pored već poznatih imena i imena Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića su i Milanka Karić, Goran Knežević, Marijan Rističević, Vladimir Cvijan...
Prvi na lista poslanika 'Izbor za bolji život' su Dragan Đilas, Ružica Đindhić, Vuk Jeremić, a u klupama treće koalicija po snazi u parlamentu SPS-PUPS-JS, biće Ivica Dačić, Jovan Krkobabić, Slavica Đukić –Dejanović, Milan Krkobabić...
Poslanički mandat u DS S dobili su i Dragan Jočić, Sanda Rašković-Ivić, Siniša Kovacević, u 'Preokretu', pored ostalih Ranka Savić (ASNS), a u URS Maja Gojković.
Poslanici će, po prvi put, polagati zakletvu koja glasi 'Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanka obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umedhu služiti građanima Srbije, istini i pravdi'.
Pred novim sazivom je i izbor nove vlade koju skupština mora da izabere najkasnije u roku od tri meseca, inače će, kako propisuje Ustav, biti raspuštena i biće održani novi izbori.
Izvor: Agencije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.