RIK: ZES osvojio 102 mandata

Izvor: B92, 12.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: ZES osvojio 102 mandata

Beograd -- Lista Za evropsku Srbiju osvojila je 38,44 odsto glasova, ili 102 mandata, dok je SRS osvojila 29,36 odsto glasova, ili 78 mandata u Skupštini Srbije, saopštio je RIK.

Na osnovu obrađenih rezultata sa 99,58 biračkih mesta, za DSS-NS glasalo je 11,59 odsto birača, što je 30 mandata. Koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je 7,60 odsto glasova građana i 20 mandata, a LDP 5,24 odsto glasova birača ili 13 mandata, saopštio je večeras RIK.

Za Bočnjačku koaliciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glasalo je 0,92 odsto, što su dva mandata, a za Mađarsku koaliciju 1,83 odsto, što su četiri mandata. Koalicija Albanaca preševske doline dobila je 0,39 odsto, odnosno jedan mandat u Skupštini Srbije.

Ovakvi rezultati vandrednih parlamentrnih izbora, ne omogučavaju nijednoj stranci da sama formira vladu.

To znači da će matematika, po svemu sudeći, imati presudnu ulogu u formiranju nove skupštinske većine, odnosno nove vlade.

Koalicija u osam slika

Prema toj računici, postoji osam mogućnosti za formiranje nove vladajuće koalicije.

Prva je većinska vlada koalicije s predsednikom Srbije i liderom DS-a, Borisom Tadićem na čelu, sa socijalistima i strankama manjina: koalicija Za evropsku Srbiju (102) + SPS (20) + stranke manjine (7) = 129 poslanika u parlamentu.

Postoji i mogućnost nove vlade, koju najavljuju iz SRS-a, a koju bi činili: SRS (77) + DSS-NS( 30) + SPS(20) = 127 mandata.

Druga mogućnost je da LDP promeni svoj stav prema SPS-u i SPS prema LDP-u i u tom slučaju vladajuću koaliciju bi činili: koalicija Za evropsku Srbiju (102) + SPS (20) + LDP (14) + stranke manjina (7) = 143 poslanika.

Ista takva situacija je i sa većinom koju bi činili: koalicija Za evropsku Srbiju (102) + SPS (20) +LDP (14) = 136 mandata.

S obzirom na stav SPS-a da neće podržavati manjinsku vladu, malo je verovatna manjinska vlada: koalicija Za evopsku Srbiju (102) + LDP(14) + stranke manjina (7) = 123, plus podrška SPS-a (20).

Postoji i mogućnost manjinske vlade koalicije Za evropsku Srbiju (102) + SPS (20), uz podršku manjinskih stranaka ili LDP-a.

Za sada je, zbog tvrdog stava lidera DSS-a Vojislava Koštunice da neće u vladu sa demokratama, samo teoretski moguća vlada: koalicija Za evropsku Srbiju (102) + DSS- NS (30) = 133 mandata.

Malo je verovatna i vlada koalicije Za evropsku Srbiju (102) + DSS-NS (30) i SPS-a (20) = 153 poslanika.

CeSID: ZES osvojio 103 mandata

Prema preliminarnim rezultatima CeSID-a, koalicija "Za evropsku Srbiju" pobedila je na parlamentarnim izborima u Srbiji i imaće 103 poslanika u Skupštini Srbije.

Za razliku od prethodnih izbora, manje mandata osvojila je Srpska radikalna stranka, koja će umesto 81 imati 77 poslanika, a pad je zabeležila i Liberalno-demokratska partija, koja je osvojila 5,2 odsto glasova.

To pokazuju rezultati Centra za slobodne izbore i demokratiju, u kojima se navodi i da je koalicija DSS-NS osvojila 30 mandata, a najveći skok zabeližila je koalicija SPS-PUPS-JS, kojoj pripada 20 mandata.

Zoran Lučić, izvršni direktor CeSID-a, rekao je da se ovi podaci sada mogu smatrati veoma pouzdanim i da su moguća pomeranja za po jedan mandat.

SE i OEBS: Dobro organizovani izbori

Izbori u Srbiji bili su dobro organizovani i sprovedeni u skladu sa standardima Saveta Evrope i OEBS-a za demokratske izbore i dali su priliku biračima da se slobodno opredele, ocenili su u Beogradu šefovi posmatračkih misija Saveta Evrope i OEBS-a.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan Šarl Gardeto rekao je na konferenciji za novinare da je impresioniran izlaznošću i da to svedoči o poverenju birača u izborni proces.

Predstavici međunarodne posmatračke misije, koju čine Parlamentarna skupština Evrope, OEBS i Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava, naveli su da je bilo manjih nepravilnosti, ali i ukazali da su senku na izbore bacile prozivke i pretnje najvišim funkcionerima tokom predizborne kampanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.