RIK: Sredite naziv liste

Izvor: B92, 28.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: Sredite naziv liste

Beograd -- Republička izborna komisija odbila je noćas da proglasi izbornu listu Socijalističke partije slobode pošto ni u dodatnom roku nije usaglasila naziv liste sa zakonom.

Ta stranka je zapravo, prema stavu RIK-a, trebalo da usaglasi naziv liste prema nazivu političke stranke koja je podnosi. Ta stranka najpre je podnela listu pod nazivom "Sloboda - Socijalisti za slobodnu Srbiju", a po nalogu RIK-a i upotpunjenu nazivom stranke "Sloboda - Socijalisti za slobodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiju - Socijalistička partija slobode".

RIK je zaključio da dodavanjem reči "Sloboda - Socijalisti za slobodnu Srbiju" ispred naziva stranke podnosilac nije uskladio naziv liste sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Za proglašenje te liste glasalo je 14 članova RIK-a iz Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije, što nije bilo dovoljan broj glasova za proglašenje, dok članovi RIK-a iz Liberalno-demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke nisu učestvovali u glasanju.

Prema rečima zamenika predsednika RIK-a Dejana Đurđevića, RIK je pogrešio jer je podnosiocu liste dostavio neprecizan zaključak u vezi sa usklađivanjem naziva liste sa zakonom i da ta greška ne sme da ide na teret podnosioca.

Đurđević je rekao da ako se prihvati odbijanje liste to će biti najgori oblik voluntarizma i najgora odluka koju je RIK poslao javnosti.

Član RIK-a iz LDP-a Savo Pilipović rekao je RIK napravio niz propusta i kod proglašenja liste broj 9 "Da se selo pita - Narodna seljačka straka - Marijan Rističević".

Prema njegovim rečima, RIK je proglasio listu koju nije podržao nijeda birač jer su svi potpisi dati listi "Da se selo pita" u kojoj se ne pominju ni Narodna seljačka stranka ni Marijan Rističević.

RIK bi noćas trebalo da počne novu sednicu na čijem dnevnom redu je razmatranje proglašenja lista za učešće na lokalnim izborima na Kosovu.

Rok za podnošenje izbornih lista istekao je 25. aprila u ponoć, a RIK bi do 30. aprila u ponoć trebalo da objavi zbirnu listu. U Srbiji je 11. maja održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.