RIK: Nema ponavljanja izbora

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: Nema ponavljanja izbora

Dokazi o krađi na izborima 6. maja moraju biti validni i izneti u zakonski propisanoj formi, kaže portparol RIK-a Miodrag Petrović. Tamo gde se utvrdi da su prigovori osnovani, izbori će se ponoviti na određenim biračkim mestima, rekao Petrović.

Portparol Republičke izborne komisije Miodrag Petrović izjavio je da se ne može govoriti o krađi glasova na izborima 6. maja i da svi koji o tome govore moraju izneti takve dokaze.

Republička izborna komsija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbacila je 44 prigovora na regularnost izbora održanih 6. maja jer su, kako je ocenjeno, neosnovani i neblagovremeni.

Prigovori su se odnosili na to da su u biračkim odborima bili srodnici, da se na pojedinim mestima glasalo bez lične karte, kao i da je na nekim biračkim mestima bio veći broj glasačkih listića od broja glasača izašlih na izbore.

Neki od prigovora, kako je rečeno, odnosili su se i na neispravnost UV lampi.

"Dokazi moraju biti validni i izneti u zakonski propisanoj formi. Tamo gde RIK utvrdi da su prigovori osnovani, RIK će takve prigovore usvojiti i ponoviti izbore na određenim biračkim mestima", rekao je Petrović agenciji Beta.

Petrović je naveo da svi izbori neće biti ponovljeni, bez obzira na "očekivanja nekih".

"Ovo što je do sada urađeno u RIK-u ukazuje da neće biti ponovljeni svi izbori. Možda će biti ponovljeni na nekim biračkim mestima", rekao je on.

Lideri SNS-a Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić održali su konferenciju za novinare na kojoj su izneli tvrdnje da su izbori neregularni, da je bilo krađe glasova i pokazali vreću sa glasačkim listićima za koje tvrde da su pronađeni u kontejneru nakon što su zamenjeni unapred pripremljenim listićima na kojima su zaokruženi kandidati vladajućih stranaka. 

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je juče rekao da će zbog toga što su SVM, kako je naveo, žestoko pokradeni na izborima 6. maja, zatražiti da se rezultati izbora na svim nivoima preispitaju. SVM je izrazio i sumnju u regularnost i pokrajinskih i lokalnih izbora, a, kako su naveli, čudnim je ocenio i rezultat Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Povodom navoda Ištvana Pastora, Petrović je rekao da koliko mu je poznato, na dosadašnjim sednicama RIK-a nije postojao konkretan zahtev Pastora.

"Da li je neki građanin podneo prigovor, u smislu nečega što bi bilo u interesu Ištvana Pastora, takođe mi nije poznato. S obzirom da RIK postupa po prigovorima, a ne po zahtevu određenih lica", rekao je on.

Petrović je rekao da je stvar politike a ne RIK-a to da li je neko nezadovoljan ili zadovoljan nedavno održanim izborima i dodao da svi birači imaju pravo prigovora na rad na određenim biračkim mestima, a da RIK te prigovore rešava u zakonom propisanom roku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RIK odbacio 44 prigovora

Izvor: Akter, 10.Maj.2012

Republička izborna komisija odbacila je ukupno 44 prigovora, kao neosnovana ili neblagovremena, koje su birački odbori uputili komisiji zbog neregularnosti na izborima

Nastavak na Akter...

RIK: Nema govora o izbornoj krađi

Izvor: Akter, 10.Maj.2012

Portparol Republičke izborne komisije Miodrag Petrović izjavio je da se ne može govoriti o kradji glasova na izborima i da svi koji o tome govore moraju izneti dokaze

Nastavak na Akter...

RIK odbacio 44 prigovora na regularnost izbora u Srbiji

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Maj.2012

BEOGRAD - Republička izborna komisija odbacila je danas kao neosnovane i neblagovremene 44 prigovora na regularnost opštih izbora u Srbiji održanih 6. maja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Grubješić za RTV: Za dokaze o krađi treba više od jedne kese

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2012

NOVI SAD -..Suzana Grubješić, članica Predsedništva URS-a, "apsolutno veruje u izbore". Na pitanje urednika emisije "Jedan na jedan" RTV-a: "Šta kažu stranački čuvari glasova URS-a na biračkim mestima u kontekstu optužbi da su izbori u potpunosti bili neregularni?", Grubješićka je odgovorila:.."To...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.