RIK: Izbori na KiM kao i 2012.

Izvor: B92, 24.Feb.2014, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: Izbori na KiM kao i 2012.

Beograd -- Na Kosovu će se na vanrednim parlamenarnim izborima za Skupštinu Srbije, glasati kao i 2012. na 90 biračkih mesta, izjavio je predsednik RIK Dejan Đurđević.

Kada se završi glasanje, zapečaćene kutije će uz asistenciju predstavnika OEBS-a biti prenete u Vranje i Rašku gde će se vršiti prebrojavanje, rekao je Đurđević agenciji Beta.

Glasaće se na 90 biračkih mesta u 17 opština u svih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pet upravnih okruga - Pećkom, Prizrenskom, Kosovskom, Kosovsko-mitrovačkom i Kosovsko-pomoravskom.

U Službenom glasniku objavljeno je dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija za glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanim za 16. mart, u kome su precizirana mesta na kojima će građani glasati.

Takođe u Službenom glasniku objavljeno je i Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima na teritoriji AP Kosovo i Metohija ... kao na neotuđivom delu Republike Srbije, u situaciji gde bez saradnje sa misijom OEBS-a nije moguće garantovati bezbedno sprovođenje izbornog postupka.

Birački odbor će, prema rečima Đurđevića činiti tri člana.

Birački odbor se imenuje na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, srazmerno njihovoj zastupljenosti u parlamentu na dan raspisivanja izbora.

Gaon: OEBS može pružiti podršku za izbore 16. marta

OEBS će, ukoliko bude potrebno, kao i 2012. godine na Kosovu pružiti podršku u organizovanju parlamentarnih izbora za Skupštinu Srbije, zakazanih za 16 mart, izjavio je danas portparol te misije na Kosovu Nikola Gaon.

"Ukoliko OEBS-ova podrska bude potrebna i u budućim izbornim procesima, mi je možemo pružiti u skladu sa našim mandatom, ekspertizom, resursima i mogućnostima", naveo je Gaon za agenciju Betu.

Gaon je podsetio da je OEBS 2012. godine bio posrednik u procesu glasanja za birače na Kosovu sa pravom glasa na srpskim prlamentarnim i predsedničkim izborima - a na osnovu dogovora svih relevantnih aktera uključujući i Beograd i Prištinu.

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Djurđević izjavio je danas da će se na Kosovu 16. marta, na vanrednim parlamenarnim izborima, glasati kao i 2012. godine na 90 biračkih mesta.

Kada se završi glasanje, zapečaćene kutije će uz asistenciju predstavnika OEBS-a biti prenete u Vranje i Rašku gde će se vršiti prebrojavanje, rekao je Djurđević agenciji Beta.

Glasaće se na 90 biračkih mesta u 17 opština u svih pet upravnih okruga - Pećkom, Prizrenskom, Kosovskom, Kosovsko-mitrovačkom i Kosovsko-pomoravskom.

Djurđević je to rekao nakon što je u subotu u Prištini održan sastanak predstavnika Radne grupe RIK-a zadužene za KiM i OEBS-a.

Prištinske vlasti su se protivile održavanju izbora na Kosovu, a savetnik kosovskog premijera Bekim Čolaku rekao je prošle nedelje za Radio Slobodna Evropa, da na Kosovu neće biti biračkih mesta za parlamentarne izbore u Srbiji, već samo centri za prikupljanje glasova za one koji imaju dvojno, odnosno i srpsko državljanstvo.

"Biračkih mesta neće biti, već centri za prikupljanje. O tehničkim modalitetima odlučujemo ovde na Kosovu, kao i o pomoći OEBS-a", kazao je Čolaku.

On je dodao da se politički ambijent korenito promenio posle Briselskog sporazuma, tako da se ova godina ne može porediti sa 2012.

Kosovski stručnjak za ustavna pitanja Mazlum Baraljiu ocenio je da bi održavanje tih izbora bilo protivzakonito i van ustavnih okvira.

Bivši šef Centralne izborne komisije Adnan Merovci rekao je da Kosovo treba da se složi sa onim što ne ugrožava suverenitet zemlje, ali, obzirom da građani mogu da imaju dvojna državljanstva, njihovo glasanje može pomoći OEBS.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Raška

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đurđević: Glasanje na KiM kao i 2012. godine

Izvor: RTS, 24.Feb.2014

Birači na Kosmetu će na izborima za Skupštinu Srbije 16. marta glasati kao i 2012. godine, rekao predsednik RIK-a Dejan Đurđević. Glasači će izaći na 90 biračkih mesta u 17 opština, u svih pet upravnih okruga. ..Na Kosovu i Metohiji će se 16. marta, na vanrednim parlamentarnim izborima za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.