RAZOTKRIVENE IZBORNE MAHINACIJE! PLAĆAJU STUDENTE DA SE PRESELE I GLASAJU: Drugima drže lekcije o demokratiji, a sami KUPUJU GLASOVE KAKO BI OSTALI NA VLASTI

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 19:52

RAZOTKRIVENE IZBORNE MAHINACIJE! PLAĆAJU STUDENTE DA SE PRESELE I GLASAJU: Drugima drže lekcije o demokratiji, a sami KUPUJU GLASOVE KAKO BI OSTALI NA VLASTI

Borba za demokratiju ili trik?

Univerziteti u Tiringiji zovu studente da promene prebivalište da bi mogli da glasaju na izborima u ovoj pokrajini gde je jaka AfD. Nudi se i novac. Mediji pišu o borbi za demokratiju ili pak o izbornim trikovima.

Građani nemačke pokrajine Tiringije ove godine su pozvani da glasaju na troje važnih izbora: na lokalnim izborima 26. maja, na evropskim izborima 9. juna i na pokrajinskim izborima 1. septembra. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sudeći po poslednjim anektama, desničarska AfD je tamo najjača politička snaga i može da računa na oko 30 odsto glasova.

Mediji u Nemačkoj pišu o neobičnoj kampanji pod imenom "92 dana" koju je pokrenuo univerzitet Bauhaus u Vajmaru i kojoj su se pridružili drugi univerziteti i viskoškoleske institucije u Tiringiji.

Frankfurter rundšau (FR) citira saopštenje Bauhaus univerziteta: "Kampanja 92 dana prvenstveno je namenjena studentima koji su se preselili u Vajmar. Mnogi studenti teoretski mogu da učestvuju na izborima, ali nisu prijavljeni u mestu gde studiraju.

FR piše da "pored podsticanja veće izlaznosti ovom kampanjom verovatno želi da se zaustavi AfD".

Es geht weiter: nach den Kommunalwahlen im Mai kommen Anfang Juni die Europawahlen. Auch hier gilt: #UmmeldenEinmischenWählen! Alle Infos auf https://t.co/5UeQZ6g527. pic.twitter.com/NeZNBHqhKV

— Bauhaus-Uni Weimar (@bauhaus_uni) February 28, 2024

A Burkhart fon Ševen, profesor vizuelnih komunikacija na Univerzitetu Bauhaus, za ovaj list objašnjava:

"Prepoznali smo ovaj neiskorišćeni potencijal glasova i hteli da se njime posebno pozabavimo."

Po koji evro za studente koji promene prebivalište

Kampanja 92 dana takođe promoviše finansijske podsticaje za prijavu prebivališta u Tiringiji, navodi FR:

"Svako ko kao svoje glavno prebivalište navede mesto u Tirngiji gde studira, dobiće takozvani bonus za obrazovanje.“

I tabolid Bild koji ovu kamapnju naziva "trikom da se spreči Bjern Heke" (AfD), piše o finansijskom elementu: "Pikantno: Potencijalni glasači su namamljeni novcem. Inicijativa posebno oglašava bonuse za promenu prebivališta i navodi: Vajmar 300 evra, Jena do 120 evra, Gera 100 evra godišnje, Ilmenau 80 evra godišnje i Šmalkalden 50 evra po semestru".

Ugledni nemački Cajt (Vreme) naslovio je tekst na ovu temu prenet sa agencije dpa ovako: „Univerziteti u Tringiji se angažuju za demokraiju.“

- Kampanja ima za cilj da podstakne studente u Tiringiji da promene svoje stalno prebivalište na vreme, pred izbore. Međutim, u Jeni, Erfurtu, Vajmaru, Ilmenauu, Ajzenahu ili Geri, gradske uprave nisu prijavile velike oscilacije u broju registracija u poslednjih nekoliko nedelja, pokazalo je istraživanje dpa. Osim toga - prijava mesta stanovanja je moguća i retroaktivno - piše Cajt, odnosno dpa.

- Važno je da jačamo demokratske procese i osnovne vrednosti. Akcija izričito nije partijsko-politička; pretnja demokratiji može doći sa bilo kog mesta. Ali vetar u lice nam uglavnom dolazi od desničara. To pokazuje da desničarska scena sebe očigledno ne vidi kao demokratsku snagu -  kaže već pomenuti profesor Burkhart fon Ševen, prenosi Cajt.

Izvor: Srbija Danas/DW/Dijana Roščić/M.A.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

I oni nama drže pridike! U Nemačkoj je preseljavanje birača dozvoljeno, i još se dobro plaća (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024

Studenti u Nemačkoj dobijaju ozbiljne novce za predizborno preseljenje...Već nedeljama iz Nemačke stižu najžeće kritike na izborne uslove u Srbiji, i Nemci su naročito „zabrinuti“ zbog navoda da su ljudi iz Republike Srpske glasali na izborima u Beogradu...Međutim, Nemci su poslednji koji...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.