RASKOL U SRBIJI PROTIV NASILJA, NE MOGU DA SE SASTAVE: Đilasu gori pod nogama, zbog Miloša Francuza leti perje?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 17:50

RASKOL U "SRBIJI PROTIV NASILJA", NE MOGU DA SE SASTAVE: Đilasu gori pod nogama, zbog Miloša Francuza leti perje?!

Otimačina u redovima opozicije, opet se podelili, ne mogu da se sastave

Opozicija u Srbiji je na kolenima, hvataju se možda i za poslednju slamku spasa i opstanka na političkoj sceni. Jedini spas Đilasovoj opoziciji na beogradskim izborima po svemu sudeći je koalicija NADA za čiju naklonost se sada bore poražene snage iz redova Đilasove opozicije.

Tako se sada jedan deo opozicione "Srbije protiv nasilja" >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zalaže za jednu kolonu koja će obuhvatiti stranke različitih političkih orijentacija koje prirodno nikada ne bi mogle da idu jedne sa drugima. Tu se svrstavaju desničari iz stranke "Dveri", zatim "Dosta je bilo", ali i Narodna stranka, čiji je lider Vuk Jeremić podneo ostavku nakon jako loših rezultata na parlamentarnim i gradskim izborima.

Draganu Đilasu, glavnom lideru opozicije očigledno gori pod nogama kada je predložio jedinstveni front sa onima koje je do juče maltene vređao i čije je stavove negirao i smatrao nebitnim u okviru opozicionog delovanja. Predložio je ideju o zajedničkoj listi sa koalicijom NADA, ali je naišao na protivljenje i u svojim redovima, Radomir Lazović, poslanik i kopredsednik "Zeleno-levog fronta" rekao je kako bi bolje bilo da opozicija na izbore nastupi u dve ideološke kolone. Iz koalicije NADA odgovora za sada nema i kako kažu "još je rano za odluku".

Pozivi za ujedinjenje su koaliciji NADA poslati i od strane desno orijentisanih stranaka (Dveri, Dosta je bilo, Narodna stranka) koje su takođe potučene na izborima.

U koaliciji "Srbija protiv nasilja" očigledno vlada opšta pometnja i svako tera svoju priču, jedni su za prvu, drugi imaju svoju opciju, totalno rasulo. Lideri ove opozicione opcije iznose međusobno suprotstavljene stavove po pitanju s kim treba i da li treba sa bilo kim ići ujedinjeno na izbore.

Dragan Đilas, lider SSP-a, smatra da opozicija treba da izađe na izbore u formi saveza "Srbije protiv nasilja" i NADA. S druge strane, Aleksandar Jovanović Ćuta iz "Ekološkog ustanka" zagovara jedinstven front opozicije. Radomir Lazović iz "Zeleno-levog fronta" smatra da bi dve liste "Srbije protiv nasilja" i NADA donele mnogo više glasova nego kada bi išli na istoj listi. Zoran Lutovac, predsednik DS, postavlja pitanje da li ići jedinstveno kao opšti pokret ili kroz delovanje dve kolone. Dveri, Narodna stranka i DJB spominju saveze pri desnici.

Tako na primer, Vladimir Gajić, predsednik Narodne stranke govori o "trećem putu", spajanjem nacionalne i demokratske političke opcije. "Dosta je bilo" je, s druge strane, protiv formiranja novog DOS-a, već se zalažu za formiranje dve ideološki čiste kolone.

Za to vreme, u koaliciji NADA koketiraju kako sa desnom, tako i sa prozapadnom opozicijom. Miloš Jovanović, lider Novog DSS, smatra da je još rano govoriti s kim će izaći na izbore, dok neki glasovi, poput Predraga Marsenića iz iste stranke, govore o savezu sa POKS-om, ali smatra da ne treba bežati ni od potencijalnog dogovora sa Đilasom i "Srbijom protiv nasilja", ali i sa ostalima.

Kako god bilo, lideri opozicije se hvataju za slamku spasa, jer i svi zajedno da se udruže, neće ništa uspeti da urade. Toliko su razjedinjeni da ne mogu na nivou svojih stranaka da naprave konsenzus, što je i dobro za budućnost i prosperitet naše zemlje. Srbiji je jedan DOS bio i više nego dovoljan da shvati koliko je politika istog bila razarajuća za našu državu! Mnogi iz tih redova bi sada da nastave sa politikom degradacije naše zemlje, ali građani pamte ko su i šta su. Narod pamti šta su sve radili.

Neverovatno je i to kako su dojučerašnji ljuti rivali, iz redova opozicije, koji su se do nedavnih izbora toliko međusobno prepucavali i vređali, sada spremni da stupe u politički koalicioni brak, koji bi najverovatnije veoma brzo i pukao. Sve bi uradili samo da poremete napredak Srbije i razvojne planove i ekonomske poduhvate koje sprovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa svojim saradnicima i Vladom Srbije.

Videti Dragana Đilasa i Miloša Jovanovića u istom taboru je više nego tragikomično. Na šta bi ličila ta ljubav. Pukli bi i pre nego što se sastave. Jadna ta opoziciona snaga koju bi oni vodili.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.