Put reformi Bašara Asada

Izvor: Vostok.rs, 22.Avg.2011, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put reformi Bašara Asada

22.08.2011. -

Predsednik Bašar Asad upozorio je druge države na mešanje u politički život Sirije. U intervjuu za državnu televiziju on je izjavio da je zemlja izbila na put reformi i da joj ne treba smetati. Uz to, kako saopštavaju strani mediji, sirijska armija i policija postepeno počinju da uzimaju situaciju u zemlji pod kontrolu.

Po rečima Bašara Asada, već u decembru ove godine u Siriji biće održani lokalni izbori, u februaru parlamentarni. U narednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << godini moguća je čak i izmena ustava zemlje, između ostalog osmog člana, koji ostavlja rukovodeću ulogu vladajućoj stranci Baas. Tako Asada predlaže da se borba sa opozicijom prenese u kompetentan, ustavni sukob i da se prekinu vojni sukobi. A mešanje drugih zemalja u taj konflikt će povući za sobom samo njegovu eskalaciju. Na zahtev da da ostavku, koji su već izrazile SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, sirijski predsednik je dogovorio da neće obraćati na njih pažnju. U isto vreme, kako ističu eksperti, Asad ne želi da se svađa sa Zapadom. Glavni cilj njegovih izjava je da da pokaže svoju samostalnost, kako ne bi izgubio autoritet u Siriji, smatra stariji naučni saradnik Centra za međunarodnu bezbednost IMEMO i odeljenja za Bliski i Srednji Istok Instituta za orijentalistiku RAN Vladimir Sotnikov.

Sada je postalo očigledno da se događaji u Siriji razlikuju od onog što se dešavalo u drugim arapskim zemljama. I glavna osobenost sirijskog scenarija je u tome kako se ponašaju vlasti. Asad deluje strožije i uverenije od mnogih drugih lidera i paralelno sa tim nudi reforme. Zato on ima više šanse da očuva presedničku dužnost i da razreši situaciju u zemlji, ističe Vladimir Sotnikov.

Sirija ima svoju specifiku: za razliku od Tunisa ili Egipta, gde se Hosni Mubarak nije rešio da guši tenkovima opoziciju, Asad se odlučio na odlučnije mere i uzeo u obzir iskustvo svojih neuspešnih prethodnika. I on ima mnogo više podrške među drugim zemljama, pre svega arapskim, nego isti taj Egipat, Tunis. Sirija se izdvaja svojim neordinarnim prilazom od strane vladajućih krugova u pogledu istupanja opozcije.

Da podsetimo da anitvladina istupanja u Siriji traju od marta. 17. avgusta Bašar Asad je obećao državnom sekretaru UN Ban Ki Munu da će prekinuti sve vojne operacije i da više neće rasterivati silom mitinge opozicije. Ipak 20. avgusta se desio novi sukob među vladinim trupama i demonstrantima. Savet UN za ljudska prava narednih sati, kako se očekuje, razmotriće nacrt rezolucije koja osuđuje vlasti Sirije. Takođe se planira formiranje međunarodne komisije za istragu kršenja ljudskih prava u zemlji.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.