Pućdemon: Pustite me da se vratim i budem predsednik

Izvor: B92, 24.Dec.2017, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pućdemon: Pustite me da se vratim i budem predsednik

Brisel -- Smenjeni katalonski lider Karles Pućdemon pozvao je špansku vladu da mu dopusti da se vrati u Španiju kako bi postao novi predsednik Katalonije.

Separatističke partije osvojile su tesnu većinu u parlamentu na nedavnim regionalnim izborima, ali još nije izvesno da li će Pućdemon i ostali privedeni lideri moći da prisustvuju sednicama parlamenta.

"Želim da se vratim u Kataloniju što pre. Hteo bih da se vratim odmah. Bila bi to dobra vest za Španiju", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Pućdemon u intervjuu za Rojters.

Upitan da li će se vratiti na vreme za prvu sednicu parlamenta koja treba da se održi najkasnije 23. januara on je rekao da bi to bilo "prirodno".

"Ako mi se ne dozvoli da položim zakletvu kao premijer, to bi bila velika nenormalnost za španski demokratski sistem", rekao je Pućdemon.

"Ja sam predsednik regionalne vlade i ja ću ostati predsednik ako španska država poštuje rezultate glasanja", rekao je on.

Pućdemon koji poziva špansku vladu na dijalog radi rešenja tenzija između Barselone i Madrida, rekao je da je spreman da sasluša svaku ponudu premijera Marijana Rahoja čak iako je to manje od nezavisnosti.

"Ako španska država ima predlog za Kataloniju, treba da saslušamo", rekao je Pućdemon navodeći da želi dijalog jednakih.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.