Prvi rezultati izbora u Crnoj Gori

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 20:55

Prvi rezultati izbora u Crnoj Gori

Prema prvim preliminarnim rezultatima na parlamentarnim izborima trenutno vodi Pokret Evropa.

Pokret Evropa sad na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima osvojio je 25,8 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu 51 odsto obrađenog uzorka.

Koalicija "Zajedno" (DPS-SD-LP-DUA) osvojila je 23 odsto, "Za budućnost Crne Gore" 15,7, koalicija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Hrabro se broji" Demokrata i GP URA 12,4 odsto...,

Bošnjačka stranka ima sedam odsto, SNP i Demos 3,5 odsto.

Ispod cenzusa su trenutno Pravda za sve sa 2,7 odsto, SDP sa 2,2 odsto, Preokret sa 1,3 odsto i Narodna koalicija sa 1,2 odsto.

Albanski forum ima 2,1 odsto, Albanska alijansa 1,2 odsto, PzP i HGI po 0,6 odsto i Mi možemo 0,5 odsto. Na vanrednim parlamanetarnim izborima u Crnoj Gori je, prema konačnim podacima CDT, na današnjim izborima glasalo 56,4 odsto birača, što je čak 20 odsto manje u odnosu na parlamentarne izbore od 30. avgusta 2020.

Stručnjaci ocenjuju da će ovako mala izlaznost odgovarati strankama sa stabilnim političkim strukturama. Smatraju da je razloga za ovako malu izlaznost više, ali i da je pre svega reč o prezasićenosti birača s obzirom na protekle izborne procese.

Takođe, smatraju da je ranijih godina i tokom proteklih izbornih procesa veća izlaznost bila usmerena na glasanje protiv Mila Đukanovića, koga više nema na izbornoj listi DPS.

Pravo glasa na danas održanim parlamentarnim izborima imalo je 542.468 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.