Prvi rezultati izbora: 62 HDZ, 52 Narodna koalicija

Izvor: Radio 021, 11.Sep.2016, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi rezultati izbora: 62 HDZ, 52 Narodna koalicija

Do 22 sata obrađeno je 15 odsto biračkog tela, a prvi rezultati pokazuju da 62 mandata pripada HDZ-u, 52 Narodnoj koaliciji, Mostu ide 13 mandata, IDS ima četiri mandata, saopštilo je Državno izborno povjerenstvo na konferenciji u 22 sata.

Za ponoć je zakazana konferencija sa 50-60 posto obrađenog biračkog tela, a sutra oko 15 sati bi se trebali znati rezultati sto posto obrađenih mesta i službeni rezultati.

Predhodne ankete pokazale su da Narodna koalicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << okupljena oko Socijaldemokratske partije osvaja 58 mandata, a dosad vladajuća Hrvatska demokratska zajednica 57 mandata, pokazuju izlazne ankete koje su po zatvaranju birališta objavile tri nacionalne televizije.

Izlazne ankete pokazuju da Most osvaja 11 mandata, Živi zid sedam, Istarski demokratski sabor četiri, koalicija okupljena oko zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dva, dok će jedan mandat pripasti Hrvatskom demokratskom savezu Slavonije i Baranje, optuženog za ratne zločine Branimira Glavaša.

Reč je o procenama rezultata, a prve nezvanične rezultate Državna izborna komisija počeće da objavljuje od 22 časa.

Do 16:30 časova pravo glasa iskoristilo je 37,21 odsto birača, ili njih 1,26 miliona od ukupno 3,8 miliona građana s pravom glasa. Po izbornim jedinicama, izlaznost veća od 40 odsto beleži se jedino u prvoj izbornoj jedinici (Grad Zagreb).

Na redovnim parlamentarnim izborima u novembru ove godine do 16:30 glasalo je 46,57 odsto upisanih birača, što je bilo na nivou izlaznosti do istog vremena na prethodnim parlamentarnim izborima 2011. Prema rezultatima anketa, ni na ovim izborima neće biti apsolutnog pobednika, pa će koalicije okupljene oko dosad vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) morati da traže partnere za sastavljanje vlade.

U toku dana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozvala je građane da glasaju na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima, jer će, kako je rekla meseci i godine koje predstoje biti presudni za budućnost. Dosadašnji premijer Tihomir Orešković je poručio svom nasledniku da bude hrabar i dodao da želi da iduća vlada traje duže nego njegova, koja je srušena posle samo pet meseci. Predsednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović je rekao da opuštenije nego ikad čeka rezultate izbore. Lider Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković nije želeo da odgovori na pitanje novinara kakve rezultate očekuje, pravdajući se izbornom tišinom, ali je pozvao birače da u što većem broju izađu na birališta i tako daju što snažniji legitimitet budućim poslanicima.

Autor: N1
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.