Prve izlazne ankete i šok: Osvojiće i peti mandat?

Izvor: B92, 07.Feb.2024, 18:59

Prve izlazne ankete i šok: Osvojiće i peti mandat?

Ovo su prvi izbori otkako je Azerbejdžan preuzeo kontrolu nad Nagorno-Karabahom, na koji polaže pravo i Jermenija.

Izlazne ankete pokazuju da predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev ima podršku od 93,9 odsto, dok se u Karabahu popeo na skoro 100 odsto, prenosi Juronjuz.

Prema izlaznim anketama, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev će odneti veliku pobedu na izborima u svojoj zemlji.

U Azerbejdžanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se danas održavaju prevremeni predsednički izbori, a birači odlučuju između sedam kandidata, uključujući aktuelnog predsednika Ilhama Alijeva, koji se kandidovao za svoj peti mandat.

Posmatrači i izborni analitičari očekuju visok odziv birača tokom današnjeg dana, koji je u Azerbejdžanu proglašen neradnim.

Analitičari navode i da je popularnost Alijeva dostigla vrhunac nakon što je ponovo uspostavio kontrolu Bakua nad spornim regionom Nagorno-Karabaha, prenosi agencija Tas. Prevremeni predsednički izbori u Azerbejdžanu se održavaju na osnovu ukaza koji je 7. decembra potpisao predsednik Alijev.

Redovni predsednički izbori trebalo je da budu održani u oktobru 2025. Prema azerbejdžanskom zakonodavstvu, predsednik Republike se bira na mandat od sedam godina. Prethodni predsednički izbori u Azerbejdžanu održani su u aprilu 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Alijev ubedljivo osvojio peti predsednički mandat; Vučić čestitao pobedu na izborima

Izvor: B92, 07.Feb.2024

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev ubedljivo je osvojio peti mandat na predsedničkim izborima koji su održani danas, pokazuju izlazne ankete...Prema anketi agencije Oracle Advisori Group sprovedenoj među 63.000 ljudi, Alijev je osvojio 93,9 odsto glasova, prenosi Rojters...Kako navodi list Azernjuz,...

Nastavak na B92...

Preliminarni rezultati izbora u Azerbejdžanu: Alijev ponovo predsednik, do nogu potukao konkurente

Izvor: Danas, 07.Feb.2024

Preliminarni rezultati danas održanih predsedničkih izbora u Azerbejdžanu pokazuju da je dosadašnji šef države Ilham Alijev ostvario više nego nadmoćnu pobedu nad ostalim kandidatima, a njegov reizbor se i očekivao nakon što je njegova vlada vojnom akcijom povratila potpunu kontrolu nad regionom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.