Protesti protiv Vučića u više gradova Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Apr.2017, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti protiv Vučića u više gradova Srbije

U više gradova Srbije studenti su drugi dan zaredom protestvovali jer su, kako ističu, nezadovoljni rezultatima izbora za predsednika.

Više hiljada ljudi u Beogradu, među kojima su pretežno mladi, na današnjem "Protestu protiv diktature", nakon okupljanja ispred Doma Skupštine Srbije, nastavilo je protestnu šetnju pored zgrada Politike, RTS, kao i Vlade Srbije. Građani, njih nekoliko hiljada, kretalo se u koloni - od Skupštine Srbije, ka Trgu Republike, zatim su išli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Svetogorskom i spustili se do Železničke stanice. Nakon toga nastavili ka Slaviji i nakon 21,30 časova vratili se ispred Doma Skupštine.

Okupljeni na "Protestu protiv diktature" su se, nakon protestne šetnje, probili skoro do ulaza u Dom Skupštine Srbije, a kordon policije sa šlemovima sprečava njihov dalji prolazak.

Okupljeni su uzvikivali "Koga branite" i "Spustite pendreke", a policija ne reaguje.

Dom Narodne skupštine obezbedjuje kordon oko 30 policajaca, a do ulaza pokušavaju da prodru uglavnom mladići od oko 20 godina.

Ipak, do većih incidenata nije došlo tako da je drugi "Protest protiv diktature" u Beogradu završen je nešto pre 22 sata. Okupljeni su se polako razišli sa platoa ispred Doma Narodne skupštine. Policija koja je štitila ulaz parlamenta, ostala je tu ali se povukla s ulaza.

Protest je završen povicima "Ustala je Srbija, vidimo se sutra!", dok na Trgu Nikole Pašića je više hiljada gradjana ko koji poručuju "Vidimo se sutra" i aplaudiraju.

Ranije su građani su prošli i kroz Terazijski tunel, noseči veliku zastavu Srbije i drugu, s likom Če Gevare, lupajući u bubnjeve, uzvikujući "Vučiću - Vuline!", "Vučiću pede*u!" i duvajuči u pištaljake.

U povorci su uglavnom mladi ljudi, ali među njima ima i starijih s transparentom "Deco, penzioneri su s vama".

Pojedini učesnici skupa pokušavaju da građane koji pristižu do zgrade Doma Skupštine, sklone od "Zida plača" s fotografijama poginulih i nestalih Srba na Kosovu. Ti transparenti su delom juče oboreni.

Deo okupljenih je prošao iza "Zida plača", ne pomerivši ga, i popunjava plato ispred same skupštinske zgrade, kao i ulazno stepenište.

Ispred samog ulaza u Dom Skupštine je odred policije, s opremom za razbijanje demonstracija.

Na ulicama nije vidljiva uniformisana policija, ali među učesnicima ima policajaca u civilu, s "motorolama". Nakon početka protesta demonstranti suzastali i ispred Gradske uprave, gde su svoje nezadovoljstvo iskazali zvižducima.

Inače, oko 18 časova uz zvuke pištaljki, bez stranačkih obeležja, građani su se okupili na Trg Nikole Pašića. Saobraćaj je zaustavljen, prisustvo policije nije veliko, došle su ekipe mnogih medija. Okupljeni nose nalepnice "Puko si" i "Protiv nenormalnog" i transparente među kojima su "Danas izlazim na ulicu da sutra ne bih živao na njoj" i "U ćošak”. Broj okupljenih se uvećava.

Foto: Beta / Miloš Miškov

Među okupljenima ima i mladića koji na majicama imaju logo "Drugog kruga", koji je bio deo kampanje predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.

Na protestu je viđen i Radomir Počuča, nekadašnji novinar, koji je se nagodio sa državom nakon hapšenja zbog odlaska na strana ratišta. On se borio na proruskoj strani na Krimu u vreme ukrajinske krize.

Jedna mlađa žena pokušala je da ponovo pocepa postavljen transparent na "Srpskom zidu plača" - improvizovanoj ogradi ispred Skupštine. Nekoliko mladića ju je u tome sprečilo i oni pokušavaju da zaštite plakate na kojima su fotografije i natpisi o stradalima na Kosovu 1998-2000. godine.

Foto: Beta / Milan Obradović

Poziv mladima da se okupe ispred Skupštine Srbije zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima, upućeno je na Fejsbuku, preko grupe "Protest protiv diktature". Mladi su juče protestovali više od tri sata na glavnim gradskim ulicama i poručili da nastavljaju i danas, na Dan studenata, 4. april.

Još nisu poznati organizatori protesta, a juče se zvanično niko nije obraćao na protestu.

Drugoplasirani predsednički kandidat Saša Janković, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, trećeplasirani kandidat Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) i Demokratska stranka poslali su saopštenja u kome podržavaju protest uz poziv da on bude miran.

Prvoplasirani kandidat Aleksandar Vučić rekao je da u Srbiji ima pravo da protestuje svako ko je nezadovoljan izborima, sve dok je to mirno.Uz zvuke pištaljki, bez stranačkih obeležja, građani pristižu na Trg Nikole Pašića.

Protestna šetnja pod nazivom "Zrenjanin protiv diktature" održana je večeras u Zrenjaninu.Gradjani su se najpre okupili na Trgu Zorana Djindjića, a zatim centrom grada prošetali do Gradske kuće.

Više hiljada studenata na ulicama Novog Sada, sutra novi protest

Više hiljada studenata i mladih kojima se tokom protestne šetnje koja je bila duža od dva sata, na ulicama Novog Sada pridružio veliki broj građana, učestvovalo je večeras na drugom uzastopnom "Protestu protiv diktature", a najavljen je i novi za sutra u 18 sati.

Učesnici protesta pozvali su sve da izađu i "bore se za svoje sutra": i one koji hoće da odu iz zemlje ili da ostanu, i radnike Jure, i Železnica Srbije, i EPS-a, i taksiste, i radnike javnih komunalnih preduzeća, i radnike u fabrikama, pekarama, na pijacama, u trafikama i u kol centrima.

Katarina Antonić iz Studentskog pokreta Novi Sad koji je pozvao mlade preko društvenih mreža da se priključe protestu, rekla je da je cil da se okupe svi koji su nezadovoljni ishodom izbora za predsednika Srbije, 2. aprila.

"Želimo da okupimo sve te ljude i da zajedno poručima onima koji su na vlasti ili žele da budu na vlasti, da nam je jasno pod kakvim uslovima se odigravaju izbori, da je sve postalo besmisleno i da kažemo kakve promene želimo u narednom periodu bez obzira ko je na vlasti", rekla je Antonić.

Ona je sa protesta poslala i poruku povodom 4. aprila, Nacionalnog dana studenata, apelujući na vlast da omogući svima jednake uslove studiranja, jer mnogi "pametni mladi odustaju od studija zbog katastrofalne ekonomske situacije i nemaštine".

Protest u Novom Sadu počeo je u kampusu Univerziteta uz manje incidente provokatora koji su kolonu pratili tokom celog protesta.

Studenti i građani su se distancirali od provokatora koji su govorili u njihovo ime, tako što su masovno sedali na ulicu svaki put kada su oni pokušali da izazovu nerede.

Kolona se zaustavlila na Trgu slobode u Novom Sadu gde je pročitan proglas, u kojem se svi "koji su glasali na izborima ili nisu, i koji žele promene" ;pozivaju da izađu na mirne proteste i iskažu solidarnost i svoj stav.

"Pozivamo sve koji hoće da odu ili da ostanu ovde, pozivamo radnike Jure, Železnica Srbije, EPS-a, taksiste, radnike javnih komunalnih preduzeća, radnike u fabrikama, pekarama, na pijacama, u trafikama i u kol centrima, da izađu i bore se za svoje sutra", piše u proglasu.

Kolona se zaustavila i ispred Radio televizije Vojvodine (RTV), gde su skandirali da su predsednički izbori pokradeni i tražili da uprava RTV "ode da bi u toj medijskoj kući prestala cenzura".

Bilo je parola protiv Aleksandara Vučića, transparenata "Dole diktator", "Ako vam je dobro, onda ništa", "Stop diktaturi", "Nije vam ovo Severna Koreja", "Stop nepotizmu", "Av, av, av!", kao i "Da ne bude veća izlaznost na Horgošu".

Policije je tokom demostracija u Novom Sadu bilo u veoma malom broju, dok su saobraćajci zaustavljali vozila kako bi kolona mogla nesmetano da prođe ulicama grada.

Studenti su najavili da će se protestovati i sutra, i pozvali građane da im se ponovo pridruže u 18 sati, na Trgu slobode, u centru Novog Sada.

Saobraćaj je bio zatvoren u ulicama kojima je kolona prolazila.

Foto: Beta/ Miloš Miškov

Niš: Oko 5.000 mladih Nišlija na protestu zbog pobede Vučića

Nekoliko hiljada Nišlija, mahom studenata, okupilo se i večeras u centru grada u znak protesta zbog pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima i poručilo da ga ne priznaju kao predsednika.

Mladi koji su se organizovali preko društvenih mreža, nosili su transparente "Neću sendvič, hoću promene", "Neću Cecu za ministarku", "Vučiću Šrederu".

Učesnica protesta Aleksandra Nedeljković poručila je da "studenti ne pristaju na diktaturu" i da "neće iz države, nego na ulicu".

"Ukoliko neko iz dana u dan može da vređa našu inteligenciju, mi možemo da budemo na ulici i pokažemo da postojimo", rekla je Nedeljković.

Student Marijan Mitrović rekao je da mladi hoće šansu i hoće posao.

"Ne želimo da posla za nas nema, a da ga ima za one koji imaju partijsku vezu", rekao je Mitrović i dodao da se protesti šire Srbijom, da su juče bili u tri grada, a već danas u 17 gradova.

Predstavnik rezervista iz Kuršumlije Dejan Milošević pozvao je borce da se pridruže studentima u Nišu.

Građanima su se obratili i pojedini penzioneri koji su ih podržali, i naveli da ne žele da njihova deca i unuci odlaze iz zemlje.

Nakon protesta u centru grada, organizovana je protesna šetnja do Narodnog pozorišta i Skupštine grada Niša.

Protest mladih Kraljevčana zbog izbornih rezultata

Više od dvesta Kraljevčana, medju kojima je bilo najviše mladih ljudi, studenata i srednjoškolaca nezadovoljnih izbornim rezultatima na predsedničkim izborima, okupilo se danas oko 18.00 na gradskom trgu u Kraljevu na "Protestu protiv diktature".

Posle glasnog protesta ispred sedišta Srpske napredne stranke (SNS), uz zviždanje i pištaljke, oni su nastavili u povorci po kraljevačkim ulicama.

Protest je prošao bez incidenata, a na ulicama nisu bile primetne pojačane policijske snage.

Na protestu  u Kragujevcu oko hiljadu studenata, učenika i građana

Oko hiljadu studenata, učenika i građana protestovalo je večeras ispred Skupštine grada Kragujevca, duvanjem u pištaljke i uzvikivanjem "Vučiću lopove!", "Vučiću lopove, pokrao si glasove!", "Av, av!" i "Izlazite napolje!".

Mladi u prvom redu nosili su transparent "Lopovi".

Protest je počeo u 18 časova okupljanjem nekoliko stotina učesnika u pešačkoj zoni na Trgu kod Krsta.

Foto: Beta/ Miloš Miškov

Okupljeni su svoje nezadovoljstvo izrazili duvanjem u pištaljke i uzvikivanjem "Predsednik nije naš" , "Ua!" , "Vučići lopove!" i "Vučiću, pede*u!".

Pojedini učesnici protesta nosili su odštampane parole "Sjašite, Vučići, Vulini, Dačići, Šešelji… Toma je povuk'o nogu. Haj'te u penziju s njim" i "Jahaste dedu i oca! Mi nismo sledeći".

Posle protesta u pešačkoj zoni učesnici su krenuli u povorci Ulicom Save Kovačevića i Ulicom Zorana Đinđića, do zgrade Uprave grada gde je nastavljen protest

Skup je protekao mirno, bez incidenata, a završen je oko 19.00 na mestu gde je i počeo.

Student druge godine Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Marko Mitrović je rekao agenciji Beta da je protest usmeren protiv medijskog mraka, fašizma, populizma i opšte situacije u Srbiji koje traje godinama.

"Godinama se ponavlja takvo stanje, isti ljudi rade to što rade, moramo to da sprečimo i prekinemo. Jedni te isti ljudi nam kreiraju budućnost. Srbija mora da bude bolja država ne smeju da odlaze mladi, a da ostaju kriminalci i lopovi. Potrebne su promene, mora da se poštuju institucije i država", rekao je Mitrović.

Građanin Životije Milojčić rekao je da je došao na protest da podrži mlade jer smatra da na izborima nije pobedila strana koja je trebalo da pobedi, i da je vlast u Srbiji "nazadna".

"Oni koji su pobedili izuzetno ne vole svoj narod, to su pokazali unazad više godina i svaki normalan čovek to vidi", rekao je Milojčić.

Učenica srednje škole Jovana Vuksanović je rekla novinarima u Kragujevcu da je došla da podrži sve ljude koji su "protiv Vučića i njegove diktature".

"U zemlji ne valja mnogo toga, pre svega mi treba da se reformišemo kao narod, narodno i našeg predsednika i da mladi krenu u nove pobede, da mi, mladi, dobijemo šansu", rekla je Jovana.

Nekoliko stotina Borana protestuje zbog izbornih rezultata

Nekoliko stotina mahom mlađih Borana, okupilo se danas na platou Doma kulture na "Protestu protiv diktature" protiveći se pobedi Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji.

Okupljeni su duvali u pištaljke, skandirajući "Vučiću ped*ru" i noseći natpise "Nije moj predsednik" i "Drugi krug".

Na protestu je primećen i veliki broj roditelja sa malom decom, lekari i prosvetni radnici.

Jedan mladić se peo na stubove i rušio predizborne plakate sa likom Aleksandra Vučića, koji još nisu uklonjeni.

Na protestu nije bilo stranačkih obeležja, niti se iko obratio prisutnima.

Kolona je potom krenula u protestnu šetnju glavnom gradskom Ulicom Moše Pijade, u kojoj je u jednom trenutku bio zaustavljen saobraćaj.

Policija je ceo skup pratila u civilu i iz prikrajka, i nije zabeležen nijedan incident.

Vučić je u Boru osvojio manje od 50 odsto.

Protest u Boru još traje, a kolona se kreće ulicama grada gde joj se pridružuju pojedini prolaznici.

Protest u Novom Pazaru: Grad ćevapa i mantija, a ne sendviča

Nekoliko desetina građana Novog Pazara, uglavnom studenata, okupilo se večeras na prvom "Protestu protiv diktature", organizovanom preko društvenih mreža.

Nosili su transparente "Studiramo, ne kupujemo diplome", "Ovo je grad mantija i ćevapa, a ne sendviča", "Pokrali ste sve u šes' ", "Samo jako", "Bez straha" i "Biračko mesto zločina".

Oni su, duvajući u pištaljke i uzvikujuću "Lopovi, lopovi!", prošetali Pešačkom zonom, centralnim gradskim ulicama i Gradskim parkom, nakon čega su se mirno razišli, ne iznoseći nikakve zahteve.

Među njima su bili i glumac Rifat Rifatović i narodni poslanik iz Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović. Oni su na predsedničkim izborima podržali kandidaturu Saše Jankovića.

Demonstranti su najavili da će se sutra opet okupiti i prošetati Novim Pazarom.

Na ulicama nije bilo primetno veće prisustvo policije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

'Protest protiv diktature': Ustala je Srbija, vidimo se sutra (FOTO, VIDEO)

Izvor: Beta, 04.Apr.2017

"Protest protiv diktature", na kojem gradjani negoduju zbog pobede Aleksandra Vučića na nedeljnim predsedničkim izborima, održan je u utorak u više gradova u Srbiji, a u Beogradu je trajao oko četiri sata.Protesti su organizovani preko Fejsbuka, nije poznato ko su organizatori i niko se do sada...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.