Privremena bugarska vlada preuzela dužnost, izbori 12. maja

Izvor: Blic, 14.Mar.2013, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremena bugarska vlada preuzela dužnost, izbori 12. maja

Privremena vlada u Bugarskoj na čelu sa Marinom Rajkovim preuzela je danas dužnost, a šef države Rosen Plevnelijev potpisao je dekret kojim se prevremeni parlamentarni izbori zakazuju za 12 maj.

Na ceremoniji predaje vlasti u Savetu ministara, bivši premijer Bojko Borisov, čija je vlada podnela ostavku 20. februara, posle višednevnih protesta zbog povećanja cena struje, poželeo je članovima prelazne vlade uspeh >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u radu.

- Ignorišite šta će političari i partije reći, uključujući našu - posavetovao je svoje naslednike.

Borisov je rekao da je njegova vlada uradila mnogo, ali da je imala greške iz kojih treba učiti.

- I dalje smatram da je naša ostavka bila ispravna odluka - kazao je Borisov.

Novi premijer Rajkov je rekao da neće puno pričati, ali da će puno raditi.

Rajkov je kazao da će vladi biti teško da radi bez parlamenta, koji se, dekretom koji je predsednik danas potpisao, od 15. marta raspušta.

- Zavisićemo od državnog budžeta, što će dodatno otežati situaciju. Ali daćemo sve od sebe da ostvarimo što bolje rezultate - istakao je Rajkov, koji je zatim predstavio svakog novoimenovanog ministra i za svakog od njih podvukao da je "stručnjak na svom polju".

Marin Rajkov (53) je 13. premijer Bugarske u kojoj se demokratski izbori održavaju od 1989. godine. Rajkov je poznat kao iskusni diplomata, koji je ranije tri puta bio zamenik ministra spoljnih poslova i dva puta ambasador Bugarske u Parizu.

Povezane vesti: Raspuštanje bugarskog parlamenta do 13. marta Predsednik Bugarske pozvao demonstrante na razgovor Prevremeni izbori u Bugarskoj do sredine maja Makedonska vlada odbila zahtev opozicije za vanredne izbore Vujanović: Mandatar nove vlade za 30 dana

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.