Priština razmišlja da silom spreči srpske izbore na Kosovu

Izvor: Southeast European Times, 22.Mar.2012, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština razmišlja da silom spreči srpske izbore na Kosovu

Izbori u Srbiji 6. maja -- i planovi da se glasanje održi i na severnom Kosovu -- predstavljaju sporno pitanje.

22/03/2012

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 22.3.2012.

Planovi Srbije da uključi teritoriju Kosova u svoje izbore 6. maja mogli bi da naiđu na demonstraciju sile i eskalaciju neprijateljstva između dve zemlje. Međutim, neki analitičari ukazuju da bi Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << trebalo da pusti da se glasanje održi.

Predstavnici četiri opštine na severu Kosova saopštili su u sredu (21. marta) da su tražili od Srbije da održi lokalne izbore na Kosovu 6. maja. Oni su istakli da su kosovski Srbi pokazali lojalnost prema Srbiji odbacujući ubedljivom većinom institucije Prištine na nedavno održanom neobavezujućem referendumu, izveštavaju lokalni mediji.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da policija priprema operativni plan da spreči Srbiju da organizuje glasanje i dodao da će se koordinisati sa EULEKS-om i KFOR-om.

„Dok Srbija tvrdi [da će] održati izbore, mi treba da budemo spremi da reagujemo, ne samo na dan izbora. [Kosovo bi] trebalo da koristi sva demokratska sredstva … da zaustavi ulazak neovlašćenih osoba i materijala vezanih za izbore“, rekao je Redžepi Radio-televiziji Kosovo.

U slučaju da srpske grupe pokušaju da organizuju izborne sastanke, naveo je on, mirovne snage ne mogu samo mirno da stoje po strani.

Srbija kaže da ima ustavnu obavezu sa održi izbore na Kosovu, koje je proglasilo nezavisnost pre četiri godine. Više od 80 država priznalo je Kosovo.

Žerar Galuči, bivši regionalni administrator UN za Mitrovicu i član savetodavnog odbora Transkonflikta, izjavio je za SETimes da bi Priština trebalo da održi ove izbore na Kosovu.

„Bilo bi mudrije za Kosovo i verovatno bolje za sve kada Priština ne bi bila opsednuta ovim izborima. Ona ima opciju da jednostavno odbaci njihovu legalnost i značaj, da ostane uzdržana i drži se iznad toga“, rekao je Galuči.

On je dodao da izbori mogu da budu sprečeni na južnom Kosovu, ali ne i na severnom Kosovu. Propali pokušaji da se zaustavi glasanje produbiće podelu i naglasiti sa Priština nema stvarni uticaj na severu.

„Svakako da će upotreba sile da bi se zaustavili izbori na južnom Kosovu najverovatnije uspeti. Međutim, to bi moglo da dovede do ružnih incidenata, zbog kojih Kosovo ne bi izgledalo baš evropski. Upotreba sile severno od reke Ibar verovatno bi ponovo bila kontraproduktivna. To bi izazvalo još jednu krizu, koja bi dovela do otpora lokalnih kosovskih Srba“, rekao je on.

Galuči je rekao da međunarodna zajednica verovatno neće pomoći Prištini da spreči izbore na severu, u strahu od izazivanja nove krize tamo.

Šefica Kosovskog centra za upravljanje i javnu politiku Arjeta Demiri izjavila je za SETimes da međunarodna zajednica ima obavezu da pomogne Prištini.

„Međunarodna zajednica je ta koja je uveravala Prištinu da srpski izbori neće biti organizovani i, ako je doneta odluka da se koristi policija, onda Kosovska policija mora da dobije podršku“, rekla je Demiri.

Ona je dodala da Priština ima ograničene mogućnosti da spreči izbore na severnom Kosovu.

„Zbog barikada na putevima i sadašnje situacije na severu, biće teško sprečiti izbore. Samo KFOR može to da uradi“, rekla je Demiri.

Portparol Međunarodne civilne kancelarije Kristijan Palme izjavio je za SETimes da -- mada njeni zakoni Srbiji omogućavaju da održi parlamentarne izbore na Kosovu -- samo Priština može da održava lokalne izbore na Kosovu.

„Kao što se navodi u rezoluciji koju je usvojila Skupština Kosova o pitanju srpskih izbora, srpski državljani koji žive na Kosovu – u skladu sa evropskom praksom -- imaju pravo da glasaju na parlamentarnim izborima u Srbiji.

„Kada su u pitanju lokalni izbori … jedini legitimni lokalni izbori na Kosovu su oni koje organizuje Vlada Kosova. Međunarodna upravna grupa jasno je pozvala Srbiju [u januaru] da osigura da njenim lokalnim izborima ne bude obuhvaćeno i Kosovo“, rekao je Palme.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.