Priština: Smanjujemo prisustvo policije za 25 odsto, izbori posle leta

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 23:18

Priština: Smanjujemo prisustvo policije za 25 odsto, izbori posle leta

Vlada privremenih prištinskih institucija saopštila je da je pristala da odmah za 25 odsto smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu KiM.

Navedeno je i da će se održati vanredni izbori u četiri opštine na severu nakon leta.

Ovo je odlučeno posle sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimia sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

"Vlada Kosova izražava svoju posvećenost obezbeđivanju neophodne pravne osnove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za organizovanje ovih izbora", navodi se u saopštenju, prenosi Koha.

Pored toga, kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i Kforom, procenjivati bezbednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko zgrada opština.

"Vlada Kosova javno pokazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije. To uključuje trenutno smanjenje do 25 odsto prisustva policije u i oko zgrada opštine", navode prištinske vlasti.

Prištinska vlada dodaje da će Evropska unija pozvati glavne pregovarače u Brisel, u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će, kako navodi, početi implementacija svih članova sporazuma.

Navedene radnje bi trebalo da budu završene u roku od dve nedelje, navela je vlada u Prištini, bez daljeg preciziranja.

Iz Evropske unije su za Kohu potvrdili da je Priština pristala na pomenute korake.

"Lajčak je imao neformalni sastanak sa zamenikom premijera Kosova i glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem u Bratislavi 10. jula. Oni su razgovarali o odgovoru Kosova na zahteve EU za deeskalacijom situacije na severu, organizovanju vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine i povratku primeni sporazuma. Oni su se dogovorili o prvim koracima Kosova u ove tri oblasti", naveli su iz EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Priština: Smanjujemo prisustvo policije za 25 odsto, izbori posle leta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2023

Vlada privremenih prištinskih institucija saopštila je da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimia sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da odmah za 25 odsto smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije, kao i da će održati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.