Prevremeni izbori, zadnje rešenje

Izvor: B92, 13.Jan.2013, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prevremeni izbori, zadnje rešenje"

Ljubljana -- Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je da će sledećih dana nastaviti konsultacije u vezi s političkom krizom u zemlji.

Kriza je nastala objavljivanjem izveštaja protivkorupcijske komisije koji tereti i premijera Janeza Janšu.

Pahor je kazao da je na samoj vladi i premijeru da ocene mogu li u nastaloj situaciji nastaviti da rade.

"Premijer i sadašnja koalicija moraju da ocene je li došlo do stanja u kome se ne može izbeći ostavka ili glasanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o poverenju vladi u parlamentu", rekao je Pahor, prenosi agencija Hina.

Slovenački predsednik smatra da bi prevremeni izbori bili zadnje i najgore rešenje izlaska iz postojeće krize, jer bi došlo do dužeg zastoja u reforskim procesima koji su upravo krenuli, kao i da bi politička paraliza koja bi usledila imala loše posledice za ekonomiju i socijalni položaj ljudi.

Predsednik slovenačkog parlamenta Gregor Virant pozvao je u subotu premijera Janšu da podnese ostavku, čime je produbljena kriza nastala zbog izveštaja, po kome su dvojica najistaknutijih političara u državi - premijer Janša i vođa opozicije Zoran Janković, kršila antikorupcijski zakon.

Hrvatska agencija navodi da će se, ukoliko se aktuelna vlada odluči za ostavku, ili ako joj se izglasa nepoverenje, Pahor založiti za postizanje političkog konsenzusa kojim bi izbegli izbore, i to tako da se sastavi nova i dovoljno jaka parlamentarna većina koja bi ili formirala novu vladu, ili podržala ekspertsku vladu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.