Prevremeni izbori u Makedoniji do kraja aprila 2016

Izvor: RTS, 02.Jun.2015, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevremeni izbori u Makedoniji do kraja aprila 2016

Politički lideri u Makedoniji saglasili su se da prevremeni izbori budu održani do kraja aprila 2016. godine, izjavio je u Skoplju evropski komesar za proširenje Johanes Han posle razgovora sa predstavnicima četiri najuticajnije političke partije o prevazilaženju aktuelne političke krize.
Johanes Han je, izlazeći sa razgovora u Skoplju, rekao da su se Gruevski i njegovi oponenti saglasili da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "do kraja aprila naredne godine treba da budu održani prevremeni izbori", prenosi Tanjug.

Han je rekao da je dogovoreno i da se sledeće nedelje u Briselu održi nova runda pregovora na kojoj će biti precizirani detalji danas postignutog političkog dogovora, a na sledećem sastanku će se pregovarati o tome ko će sprovesti vanredne parlamentarne izbore i ko će do tada biti na čelu Vlade.
Predviđeno je da se do izbora obnovi birački spisak i da se poprave propisi o izborima.
U pregovore o prevazilaženju krize u Makedoniji u rezidenciji predstavništva EU u Skoplju učestvovali su premijer i lider stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca Menduh Tači.
Pregovorima koji su trajali gotovo osam sati, pred kraj se priključio ambasador SAD u Makedoniji Džes Bejli.
Agencija Rojters navodi da je to znak za moguće okončanje višemesečnih previranja u toj zemlji i ističe da je konzervativna vlada premijera Nikole Gruevskog pod pritiskom još od januara zbog afere prisluškivanja, što je obelodanila opozicija tražeći njegovu ostavku.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.