Izvor: Politika, 27.Apr.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevremeni izbori, Makedonija u krizi

VMRO će ostvariti veliku prednost uodnosu na svoje protivnike

Skoplje– Makedonija se priprema za prevremene izbore, zakazane za 5. jun.Nakon dugog političkog prepucavanja, vlada, na čijem je čelu VMRO, i najveća opoziciona strankaSocijaldemokratska stanka (SDSM) postigli su dogovor o novim izborima.

Do odluke je došlo nakon što je lider socijaldemokrata Branko Crvenkovski, nekadašnjipredsednik i dva puta premijer Republike, krajem marta najavio da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stranka odbiti izbore ukolikose ne prihvate određeni uslovi.

Na to je odmah reagovao premijer Nikola Gruevski i izjavio da bi 5.jun mogao biti potencijalni datum izbora. Prethodno je SDSM zapretio da će bojkotovati izboreukoliko se ne prihvate predloženi uslovi.

Dogovor je postignut posle višemesečnih napetosti između dve glavne stranke u „makedonskom bloku”. Crvenkovski je više puta bacio rukavicu izbornog izazova svom protivnikuGruevskom, iako mandat sadašnjeg parlamenta ističe tek 2012.

SDSM je odavno napustio parlament, pravdajući svoju odluku motivom (sa kojim se slažu imnogi nezavisni posmatrači) da je tokom mandata premijera Gruevskog ozbiljno narušenademokratska klima. Mnoge male stranke složile su se sa ovom odlukom i napustile parlament. Akouzmemo u obzir činjenicu da i najveća albanska opoziciona stranka, Demokratska partijaAlbanaca (DPA) već odavno bojkotuje parlament, onda je jasno da je makedonski parlament postao

pusto mesto, u kome se nalaze samo stranke koje čine vladu, VMRO i Demokratski savez Albanaca(DUI). Kako su se i ove dve stranke povremeno nalazile u zategnutim odnosima, bilo je očigledno da je Makedonija u političkoj krizi.

Kada je Gruevski konačno prihvatio zahtev za nove izbore, Crvenkovski je postavio brojneuslove koji su, prema SDSM-u, trebali da obezbede poštene i slobodne izbore. Dugi i beskorisnipregovori doveli su do pat-pozicije: naime, VMRO je tvrdio da su postavljeni uslovi u stvari načinda se izbegnu izbori. Nekoliko nedelja činilo se da se radi o političkom blefu Crvenkovskog, sve dokon nije odlučio da povuče postavljene uslove, što je omogućilo da se situacija deblokira.

Dok su čekale da dve glavne političke stranke postignu dogovor, druge političke strankeiskoristile su to da se pripreme za izbore.

Atmosfera u Makedoniji je više nego uzavrela. Čini se da su sukobi između SDSM-a i VMRO-a veći nego ikad. Ljube Boškovski, nekadašnji član VMRO-a, a sada vođa stranke Jedinstveni zaMakedoniju, ujedno i bivši optuženik Haškog suda (oslobođen je), pokrenuo je kampanju čiji jeslogan „Sloboda ili smrt”. To je nekada bio moto VMRO-a, tokom 18. veka kada se borio protivOtomanskog carstva, ali je on u današnje vreme isuviše teatralan.

Situacija nije ništa bolja ni sa albanskim strankama. Ali Ahmetijeva stranka DUI i DPAMenduha Tačija (koji se vratio u parlament samo da bi glasao za njegovo raspuštanje) poslednjihdana razmenili su teške uvrede.

U ovako napetoj klimi uoči izbora, teško je prognozirati kako će izgledati izbori 5. juna,premda je već najavljeno da će ih nadgledati međunarodni posmatrači.

I VMRO i SDSM već sad ukazuju na moguće prevare, a vesti o mogućim nepravilnostipočele su da kruže i pre nego što je počela izborna kampanja. Naime, prema socijaldemokratama,VMRO vrši pritisak na javne službenike da „regrutuju” birače za stranku. Svaki funkcioner, premaoptužbama, mora da obezbedi listu 10–30 osoba.

Ovo je, nažalost, poznata stvar za makedonskojavno mnjenje, i primenjuju je sve partije. Naravno, svakako da su u prednosti one stranke koje suna vlasti jer im je na raspolaganju veći dijapazon delovanja.

Mesecima se javnost bombarduje istraživanjima koja više služe da se izvrši uticaj na javnomnjenje nego da se proceni raspoloženje javnog mnjenja. Verovatno ima i korektnih istraživanja,ali u moru lažiranih sve je teže izdvojiti ona ispravna.

Sudeći prema brojnim istraživanja, VMRO će ostvariti veliku prednost uodnosu na svoje protivnike. Prognoze govore da je u pitanju nekih 15–20 odsto. Opozicija osporavaove podatke, tvrdeći da u maloj zemlji kakva je Makedonija, imajući u vidu klimu straha, imamnogo onih koji se plaše da se javno izjašnjavaju u telefonskim anketama koje sprovode agencije.

Ovih dana ne preporučuje se vožnja automobilom po centru Skoplja:oblaci prašine, kolone i neprestani radovi pokazuju narodu da „vlada radi”. Ima i onih cinika kojitvrde da, u suštini, i nije tako loše imati izbore svake godine ili skoro svake. Barem će se nešto nataj način i napraviti.

objavljeno: 28.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.