Izvor: Glas javnosti, 21.Apr.2010, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednički izbori u Poljskoj 20. juna

VARŠAVA - Vršilac dužnosti predsednika Poljske Bronislav Komorovski saopštio je danas da su predsednički izbori u toj zemlji zakazani za 20. jun, saopštio je njegov portparol Ježi Smolinski.

- Danas u 5.40 sati predsednik Donjeg doma parlamenta Komorovski potpisao je sva dokumenta, čime je određen datum izbora za 20. jun - izjavio je Smolinski agenciji Rojters u telefonskom razgovoru.

Komorovski, prema ispitivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << javnog mnjenja, ima najveće šanse za pobedu na izborima. Anketa, sprovedena 19. aprila, pokazala je da bi Komorovski, predsednički kandidat vladajuće Građanske platforme premijera Donalda Tuska, u drugom krugu izbora osvojio čak 55 odsto glasova, dok bi za brata poginulog predsednika Leha Kačinjskog, Jaroslava glasalo 32 odsto birača.

Prevremeni izbori moraju da budu održani zbog smrti predsednika Leha Kačinjskog, koji je, sa još 87 članova državne delegacije, poginuo u avionskoj nesreći 10. aprila kod Smolenska u Rusiji. Očekuje se da će glavna opoziciona partija "Pravo i pravda", na čijem je čelu Jaroslav Kačinjski, predložiti svog kandidata u subotu, pošto su neki članovi partije izjavili da će podržati brata poginulog predsednika.

Ako niko od kandidata ne dobije najmanje 50 odsto glasova u prvom krugu izbora, drugi krug će biti održan 4. jula.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.