Predsednički izbori u Kazahstanu

Izvor: RTS, 03.Apr.2011, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednički izbori u Kazahstanu

Danas se održavaju vanredni predsednički izbori u Kazahstanu, na kojima se očekuje ubedljiva pobeda aktuelnog predsednika Nursultana Nazarbajeva koji 20 godina vlada tom zemljom.

U Kazahstanu se održavaju vanredni predsednički izbori, na kojima će učestvovati i, kako se procenjuje, nadmoćno pobediti, aktuelni predsednik Nursultan Nazarbajev.

Njegovi protivkandidati su sekretar CK Komunističke narodne partije Kazahstana Žambil Ahmetbekov, lider >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Partije patriota, senator Gani Kasimov i nezavisni kandidat Mels Eleusizov, koji je na čelu ekološkog saveza Tabigat (Priroda).

Nazarbajev je, posle 20 godina na čelu Kazahstana, odlučio da se održe vanredni predsednički izbori, bez obzira na to što se time skoro za dve godine smanjuje rok njegovog trenutnog mandata.

Jedan od predsednikovih savetnika najavio je da će Nazarbajev dobiti više od 91 odsto glasova, koliko je imao 2005. godine, a sam predsednik, koga sunarodnici zovu "tata", obećao je da će vladati sve dok mu "to zdravlje dopusti".

Većina stručnjaka ocenjuje da je atmosfera u kojoj je protekla predizborna kampanja bila mirna. Nazarbajev je odbio da organizuje zvanične manifestacije, smatrajući da su "rezultati njegovog rada i tako svim vidljivi".

"Kazahstan je među 50 država sa najvećim međunarodnim rezervama, čiji je ukupan iznos sa Nacionalnim fondom veći od 63 milijarde američkih dolara", rekao je predsednik Kazahstana.

Nazarbajev je, istovremeno, najavio modernizaciju političkog sistema širenjem ovlašćenja parlamenta i vlade, jačanje uloge političkih stranaka i lokalnih organa vlasti i sudskog sistema.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.