Izvor: Politika, 27.Apr.2012, 02:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborni andergraund

U andergraundu je sve moguće i sve lako. U njemu je sve smišljeno da traje kratko i pojavljuje se niotkuda da bi privuklo pažnju do čina izbora

S obzirom na to da oni najbolje poznaju materiju, možda bi trebalo verovati našim političarima kada kažu da se na predizborne aktivnosti može izgubiti čitava godina. Izbori kod nas nisu vreme odluke i promišljanja nego vreme u kome se nivo javnog mnjenja spušta do te >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mere da prelazi u andergraund. U njemu vladaju usvojene pi-ar strategije stranaka, a politička ponuda se svodi na jednog ili dva kandidata po stranci i stalno ponavljanje slogana kampanje. Obećavaju se samo najvažnije vrednosti: sloboda, istina, posao i sigurnost. Jedino se na pitanje: ,,Kako to postići?” odmahuje rukom, jer sada pred naletom onih koji će nam sve ove vrednosti oduzeti nema se vremena za raspravu o detaljima.

Dok smo u podzemlju, servira nam se slika sveta koja je prilagođena stranačkom marketingu. Sve naše stranke se u stvari zalažu za nastavak tranzicije i jedva čekaju da izbori prođu pa da se bace na nove privatizacije i mere štednje. Dok naši birači u podzemlju gledaju predizborne spotove u kojima se ovaj program ne pominje, on je već postao sporan širom Evrope. U Francuskoj je verovatno pred pobedom socijalistički kandidat koji najavljuje odustajanje od neoliberalne agende, u Pragu je više od sto hiljada ljudi tražilo da se proces zaustavi, a Slovenija je prošle nedelje imala generalni štrajk radnika u javnom sektoru. Ni političari ovih, dosad uspešnih, država nisu presrećni zbog ovog otpora, ali ga barem konstatuju, a neki i zastupaju.

Dok naši političari obećavaju nove milijarde evra iz kredita, okolne zemlje grcaju u dužničkoj krizi. Primer Grčke, koja danas dolazi u situaciju da mora prodavati svoje osnovne resurse jer ne može da vrati nagomilane kredite, kao da ne postoji. Za naše političare vreme spokojnog pogleda u budućnost u kojoj ekonomija napreduje i bez problema vraća ono što je uzela još uvek nije prošlo.

Manje nego ranije, ali ipak još uvek u znatnoj meri, priključenje Evropi se uzima kao rešenje za sve. Kada budemo članica, a sve to počinje i sada sa statusom kandidata, živećemo kao u Evropi. Primeri Bugarske i Rumunije koje nisu puno napredovale, stopa nezaposlenosti u Španiji i krize u Mađarskoj i Hrvatskoj ništa nam ne govore. Mi se još uvek uzdamo u pretpristupne fondove, u kojima će biti dovoljno novca da se ispune sva obećanja.

A nacionalistička opozicija nam obećava originalni andergraund i posle izbora: U savremenom svetu, tek prava srpska politika temeljena na izolaciji i distanci u odnosu na Zapad doneće prosperitet. Najpre treba rešiti identitetska pitanja, a onda kada postanemo pravi Srbi, postaćemo prosperitetna ekonomija povezana sa svetom.

U andergraundu je sve moguće i sve lako. U njemu je sve smišljeno da traje kratko i pojavljuje se niotkuda da bi privuklo pažnju do čina izbora. Najave novih investicija stižu sa svih strana, od Indije do Luksemburga, niču najveći solarni parkovi na svetu, trasiraju se novi putevi, otvaraju fabrike i projektuju gradovi. Kreće se u odlučnu bitku protiv korupcije, preispituju privatizacije, čak se i „fabrike vraćaju radnicima”. Ukratko, biće mnogo besplatnog novca i on više neće odlaziti onima gore nego će biti pravilno raspoređen na sve slojeve.

A kada prođu izbori, novine već najavljuju, očekuje nas poseta MMF-a. Razgovor delegacije ovog fonda i naše delegacije izgledaće otprilike ovako: – Dobar dan, kako su prošli izbori? – Ah, znate kako je, nikad dosta praznih priča. – Niste obećavali ništa određeno? – Naravno, samo uobičajene stvari, slobodu, istinu, po koji autoput. – Dobro je, s tim autoputevima nemojte ubuduće preterivati. A sada da pređemo na dnevni red. Mora nešto i da se radi, ne može samo da se gubi vreme.

Urednik sajta filozofijainfo.com

Vladimir Milutinović

objavljeno: 27.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.