Predizborna tišina počinje večeras u ponoć

Izvor: Press, 13.Mar.2014, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborna tišina počinje večeras u ponoć

Predizborna tišina podrazumeva zabranu izborne propagande, što je propisano Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Tokom tog perioda zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračma i postavljanje propagandnog materijala stranaka na razdaljini manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Od četvrtka >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u punoć biće zabranjeno elektronskim medijima da na bilo koji način propagiraju izborne liste, kandidate ili stranke koje učestvuju na izborima, da iznose procene rezultata izbora, a ukoliko to ne budu poštavali, Zakon je predvideo kazne.

Poštovanje izborne tišine obavezuje i pisane medije što znači da je zabranjeno oglašavanje lista u oglasnim porukama, njihove oznake, slogani, ime, lik, glas, lično svojstvo kandidata, SMS poruke, ankete, telefonska uključenja.

Ono što nije zabranjeno jeste objavljivanje informacija i oglasnih poruka nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju, kao i procene odziva birača, odnosno izlaznost na izbore.

U izbornom danu dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome kada su i gde glasali nosioci i kandidati sa lista, a njihove izjave tek po okončanju izborne tišine.

Pravila o izbornoj tišini odnose se i na program elektronskih medija emitovan putem Interneta.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez izborne tišine na internetu !

Izvor: Večernje novosti, 13.Mar.2014

IZBORNA tišina počinje u ponoć u medijima, ali se žestoka međustranačka tuča nastavlja na društvenim mrežama. Po Zakonu o izboru narodnih poslanika, ćutanje obuhvata - prekid izborne propagande na televiziji, radiju, novinama, zabranjuju se javni partijski skupovi, nije dozvoljeno ni objavljivanje...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.